Hlavní obsah

Z lidnaté golfové párty rovnou k rezignaci. Irský eurokomisař odchází

Foto: Profimedia.cz

Irský eurokomisař Phil Hogan rezignoval.

Reklama

Irsko hledá eurokomisaře. Ten dosavadní, Phil Hogan, se zúčastnil navzdory koronavirovým opatřením golfové párty. A na svou funkci musel rezignovat.

Článek

Kvůli účasti na akci v luxusním golfovém rezortu, na kterou přišlo asi osmdesát lidí z vysokých pater společnosti, se irský eurokomisař pro obchod Hogan vystavil tvrdé kritice. Nesouhlas s jeho jednáním projevila i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, jež ho podle irského deníku The Irish Times požádala o vysvětlení.

Eurokomisař, který v unijní instituci působil už v minulém období pod taktovkou Jean-Claudea Junckera, ve středu večer na svou funkci nakonec rezignoval. Mimo jiné prý proto, že tato koronavirová kontroverze strhla pozornost od práce, kterou odváděl. V prohlášení, které k odchodu z pozice zveřejnil, uvedl, že svého kroku „hluboce lituje“.

„Hluboce lituji toho, že můj výlet do Irska, země, kterou jsem hrdě reprezentoval jako služebník veřejnosti po většinu svého dospělého života, způsobil takové znepokojení, obavy a rozčílení. Vždy jsem se snažil v Irsku dodržovat všechna příslušná koronavirová opatření a vyrozuměl jsem, že jsem splnil všechny předpisy, zejména potvrzeným negativním testem,“ vysvětluje v rezignačním dopise svůj postup po přeletu z Belgie do Irska.

Phil Hogan se v textu omlouvá irskému lidu za chyby, kterých se během svého pobytu v rodné zemi dopustil. „Irové vyvinuli neuvěřitelnou sílu, aby šíření koronaviru zabránili. A Evropská komise je a všechny členské státy Unie bude i nadále podporovat v tom, aby tuto strašlivou pandemii porazili,“ slíbil. Uvedl také, že chápe vztek, který v lidech vyvolá veřejná osoba, jež se nechová podle očekávaných standardů. Popřel nicméně, že by porušil nějaký zákon nebo nařízení.

„Jako veřejný představitel jsem měl přísněji dodržovat koronavirové předpisy,“ dodává v prohlášení Hogan. Irsko teď za něj musí najít náhradu a není jasné, zda zemi zůstane klíčové portfolio obchodu. Podle Irish Times to je na von der Leyenové, která se může rozhodnout pro škatulata mezi eurokomisaři. Šéfka Evropské komise zatím projevila Hoganovi obligátní vděčnost za jeho služby.

Neposlušnost i neúspěch stály místo i další

Ir Hogan není zdaleka prvním politikem, který na svou funkci kvůli důvodům spojeným s koronavirovou pandemií rezignoval. Ze své funkce odešel na začátku července například novozélandský ministr zdravotnictví David Clark. A to nejen kvůli kritice jeho kroků v boji proti koronavirové nákaze, ale i prohřeškům při dodržování vlastních opatření.

Na post šéfa rezortu zdravotnictví Clark rezignoval poté, co vzal v dubnu – v době karantény – svou rodinu na pláž asi 20 kilometrů od jejich bydliště. Mluvilo se i o jeho cyklistických výletech, podle britské BBC ale nebylo jasné, zda šlo v tomto případě o porušení předpisů.

Kvůli nedodržování koronavirových opatření se svého postu v květnu vzdal i britský profesor Neil Ferguson. Ten na jaře působil jako vládní poradce a byl to právě on, kdo stál za myšlenkou britské karantény. Sám ji ale na sto procent nedodržel – podle britského The Telegraph ho doma navštívila jeho přítelkyně. Ministr zdravotnictví Matt Hancock označil porušení karantény za mimořádné a Fergusonovo rozhodnutí rezignovat kvitoval.

Mimochodem, s dodržováním karantény měl problém i jiný vládní poradce. Konkrétně pravá ruka britského premiéra Borise Johnsona Dominic Cummings. Ačkoliv veřejnost volala po jeho rezignaci poté, co si udělal spolu s rodinou výlet skoro přes celý britský ostrov, k jeho odchodu z funkce nedošlo.

Nyní už bývalý kanadský ministr financí Bill Morneau ze své funkce odešel teprve před několika dny. Podle německého zpravodajského webu Deutsche Welle se pro rezignaci rozhodl poté, co se s kanadským předsedou vlády Justinem Trudeauem neshodl ohledně vládního koronavirového balíčku na ochranu ekonomiky.

A třeba vláda Rovníkové Guineje, země na středozápadu Afriky, rezignovala celá. Podle turecké agentury Anadolu Agency k tomu došlo před dvěma týdny. Rezignaci předali tamnímu prezidentovi Teodoru Obiang Nguema Mbasogovi vládní představitelé kvůli tomu, že nesplnili své povinnosti a nedosáhli plánovaných cílů. Zemi kvůli koronavirové pandemii zasáhla hluboká ekonomická krize.

Reklama

Doporučované