Hlavní obsah

„Z lovců se stanou lovení.“ Sexuální zneužívání tématem pořadu V centru. Kovy si pozval Víta Klusáka

Režisér Vít Klusák byl Kovyho hostem v pořadu V centru.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Rock Café Prague se s Kovym setkali hned dva hosté. Spojuje je téma sexuálního násilí. V dalším díle pořadu V centru jsme přivítali dokumentárního režiséra Víta Klusáka a publicistku Johannu Nejedlovou, která se věnuje bezpečnosti žen v neziskové organizaci Konsent.

Článek

Sexuální násilí – téma, které v posledních týdnech rezonuje společností o něco více. Po výrazné globální kampani #MeToo je nyní silným tématem sexuální zneužívání v církvi, odkrývány jsou stále nové případy. Takové násilí má ale více podob.

Zneužívání nezletilých dívek se ve svém dokumentárním filmu věnují režiséři Vít Klusák a Barbora Chalupová. Jejich crowdfundingovou kampaň podpořily desítky lidí, na podporu dokumentu V síti, který se tématu věnuje, přispěly během pár dní tolik, že pokořily cílovou částku. V tuto chvíli je vybráno přes 2,5 milionu korun.

Problémem sexuálního násilí vůči ženám bývá často i skutečnost, že oběti se bojí o znásilnění mluvit. S tímto strachem a nejistým pocitem jim pomáhá nezisková organizace Konsent. Pořádá kurzy pro rodiče či ženy a dívky, pod spoluvedením Johanny Nejedlové spouští projekty, které mají za cíl otevřít téma sexuálního násilí. V rámci projektu „Respekt je sexy“ proškolují pracovníci Konsentu personály klubů a barů, v projektu „Když to nechce, tak to nechce“ zase zdůrazňují, že ne znamená ne.

Jak sehnat herečky, které jsou zletilé, ale vypadají na 12 let? Je společnost o této otázce dostatečně informovaná? Jak na situaci můžeme reagovat, ať už v roli oběti nebo „náhodného kolemjdoucího“.

Ve druhé část pořadu V centru jsme přivítali Johannu Nejedlovou.

Druhá část pořadu V centru s Johannou Nejedlovou.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované