Hlavní obsah

Z miliardového zisku do ztráty. Letiště Praha odbavilo nejméně lidí za 25 let

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Letišti Praha roni klesl počet cestujících o 80 procent. Z téměř 5 miliardového zisku se tak společnost propadla do půlmiliardové ztráty. Hospodaření bude mít vliv na odbavování cestujících i letadel, varuje letiště.

Článek

Skupina Letiště Praha se loni propadla do provozní ztráty 687 milionů korun z předloňského provozního zisku 4,7 miliardy korun. Uvedla to dnes v tiskové zprávě. Negativní vliv na hospodaření měla podle ní krize v letecké dopravě způsobená pandemií covidu-19, která zapříčinila pokles počtu cestujících téměř o 80 procent.

Skupina podotkla, že tento stav významně ovlivnil také služby odbavení cestujících i letadel, které poskytuje dceřiná společnost Czech Airlines Handling. Pokles provozu i částečná nejistota na trhu se pak dotkly také segmentu údržby letadel, kterou zajišťuje Czech Airlines Technics.

Pražské letiště v roce 2020 odbavilo 3,66 milionu cestujících, což je nejméně za posledních 25 let. V roce 2019 odbavilo letiště téměř 18 milionů cestujících.

Při pohledu zpět a při zvážení všech okolností jsme rok 2020 zvládli se ctí.
Jiří Černík, člen představenstva Letiště Praha

„Při pohledu zpět a při zvážení všech okolností jsme rok 2020 zvládli se ctí. Od začátku jsme krizi vnímali jako příležitost. Využili jsme omezeného provozu a urychlili některé projekty nutné rekonstrukce a modernizace letištní infrastruktury, pokračovali jsme v udržitelnosti i v digitalizaci celého letiště,“ řekl dnes člen představenstva Letiště Praha Jiří Černík.

Letiště Václava Havla Praha je největším tuzemským letištěm. kvůli krizi a oslabení provozu propustilo během roku zhruba 600 zaměstnanců. Před krizí mělo asi 2900 pracovníků. V současnosti provoz na letišti postupně roste, stále je však hluboko pod normálem. Samotné letiště bez dceřiných firem dosáhlo loni provozní ztráty 459 milionů korun proti provoznímu zisku 4,5 miliardy korun v roce 2019.

Dceřiná Czech Airlines Handling se propadla do provozní ztráty 126 milionů korun proti provoznímu zisku 33 milionů korun předloni, Czech Airlines Technics pak do provozní ztráty 102 milionů korun proti provoznímu zisku 102 milionů korun v roce 2019. Správa Letiště Praha je stoprocentně vlastněná státem a jejím zřizovatelem je ministerstvo financí.

Reklama

Doporučované