Hlavní obsah

Z ministerstva odcházejí experti. Nové Blatný nehledá, vystačí si s úředníky

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Z ministerstva zdravotnictví odcházejí náměstci i experti. Až na výjimky ale ministerstvo nové odborníky zvenčí nehledá.

Článek

Boj s koronavirovou epidemií decimuje obsazení ministerstva zdravotnictví. Od podzimu postupně končí experti v odborných skupinách, národní koordinátoři i náměstci.

Noví lidé však na ministerstvo prakticky nepřicházejí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řeší exodus většinou tak, že na uvolněné místo posune úředníka z nižší pozice.

Například místo politické náměstkyně Aleny Šteflové, která odešla kvůli skandálu s přednostním očkováním, Blatný obratem přenechal své vedoucí kabinetu Pavle Seilerové. Využil toho, že u politických náměstků není třeba vypisovat výběrové řízení.

Seilerová na ministerstvo s Blatným přišla z Fakultní nemocnice Brno, kde podle webových stránek nemocnice stále působí na pozici vedoucí Oddělení koordinace a optimalizace procesů.

+9

Ani za ostatní odcházející experty ministr náhradu mimo struktury ministerstva nehledal. Například za koordinátora očkování Zdeňka Blahutu zaskočí dosavadní šéfka Odboru mezinárodních věcí a Evropské unie Kateřina Baťhová. Na rozdíl od Blahuty bude očkování koordinovat na plný úvazek.

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové je agenda očkování „personálně zabezpečená dostatečně“. Kromě Baťhové se jí věnují další čtyři zaměstnanci ministerstva. „Baťhová se agendou zabývá nepřetržitě, měla ji na starosti i během působení pana doktora Blahuty,“ uvedla Peterová.

A uvolněné místo po Baťhové ve vedení odboru? Dostane ho její dosavadní zástupkyně.

Vlna odchodů z resortu zdravotnictví začala loni v prosinci, kdy ohlásili odchod dva členové ministerské skupiny, která má na starost testování na koronavirus. Odešel národní koordinátor pro testování Marián Hajdúch, pár dnů po něm nedobrovolně skončil i neurobiolog Omar Šerý, který kritizoval plošné antigenní testování.

Nový koordinátor testování se po Hajdúchově odchodu nehledal, vedením laboratorní skupiny byla pověřena její dosavadní členka Barbora Macková. Je to stejná lékařka, která nedávno po skandálu s přednostním očkováním převzala i další významnou funkci – vedení Státního zdravotního ústavu.

Macková se nechtěně proslavila na jaře v kauze „nebuďte slušnej, řekněte jméno“, kdy údajně měla podat tehdejšímu ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO) mylnou informaci. Vojtěch její jméno prozradil až po nátlaku premiéra Andreje Babiše (ANO) před televizními kamerami.

Podle Peterové pracuje laboratorní skupina i po odchodu dvou významných členů standardně. „Je otevřena i dalším odborníkům,“ řekla Peterová.

„Ad hoc struktury“ nechceme

Nové experty nebo poradce Blatný ani nehledá. Peterová uvedla, že Blatný „využívá dobře zavedené a fungující pracovní skupiny“. Vytváření jiných „ad hoc struktur“ označila za nesystémové.

Právě za neochotu naslouchat odborníkům či přizvat experty zvenčí je Blatný často kritizován. Hajdúch skončil podle svých slov proto, že se opatření dozvídal z médií a na jeho návrhy nebyl brán zřetel. Končící náměstek Aleksi Šedo si zase stěžoval, že s ním ministr nekomunikuje. A například imunolog Zdeněk Hel z iniciativy Sníh v rozhovoru pro Deník N řekl, že Blatný má „emotivní odpor k vědeckým analýzám“.

Jedinou pozicí, kterou ministerstvo neobsadilo z vlastních zdrojů a vypsalo na ni výběrové řízení, je tak místo náměstka pro zdravotní péči, které minulý týden opustil Aleksi Šedo. Nutno říci, že na něj ministr výběrové řízení vypsat musel – na rozdíl od koordinátorů nebo politických náměstků spadá totiž pod služební zákon.

Zájemce o služební místo musí mít prověrku na stupeň Důvěrné, čisté lustrační osvědčení a také alespoň čtyřletou praxi ve veřejné správě, na univerzitě či v instituci EU.

Šeda nyní částečně zastupuje ředitel Odboru vědy a lékařských povolání Zbyněk Podhrázký. Část agendy převzal také politický náměstek Vladimír Černý. „Agenda je rozdělena tak, aby nedošlo ani k přetížení jednotlivce, ale ani k zanedbání žádné části tohoto důležitého odborného útvaru,“ vysvětlila Peterová.

Ministerstvo zdravotnictví také stále ještě hledá nového ředitele Odboru komunikace s veřejností. Ten by měl rok od vypuknutí epidemie onemocnění covid-19 vypracovat komunikační strategii týkající se epidemie.

Reklama

Doporučované