Hlavní obsah

Z míst, kde žije třetina Čechů, mizí lidé. Utíkají do Prahy nebo rovnou do ciziny

Studio Seznam Zprávy: Jak zastavit vylidňování venkova?

 

Reklama

Na venkově zatím žije třetina obyvatel České republiky, ale pokud bude pokračovat trend posledních let, některé vesnice vymřou a v dalších zůstanou jen staří a nejméně vzdělaní lidé. Sledujte speciální studio Seznam Zprávy.

Článek

Na vylidňování venkova nejnověji upozornil svou studií Svaz obchodu a cestovního ruchu, který zjistil, že pokračuje odchod mladých a vzdělaných do měst. Za nejvážnější označuje studie situaci v odlehlých vesnicích, odkud se špatně dostává do krajských měst a kam například veřejná doprava zajíždí jen sporadicky.

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že nejvíc obyvatel přitahují regiony kolem Prahy, naopak lidé nejvíc odcházeli z Bruntálska, Karvinska a Jesenicka.

Reportér Seznam Zprávy natáčel v Novém Hrozenkově na česko-slovenském pomezí a našel dva příběhy typické pro venkov.

Oba začaly odjezdem na studia – do Prahy a do ciziny v rámci programu Erasmus. A oba skončily stejně: Jejich hlavní hrdinové se už do Hrozenkova nevrátili: Kvůli práci, ale i kvůli atraktivnějšímu životu ve volném čase, který nabízí velká města.

Podívejte se na oba příběhy ve speciálu redakce Seznam Zprávy, jehož hosty byli kromě generální ředitelky Svazu obchodu a cestovního ruchu Alexandry Rudyšarové také Radim Perlín z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a Zdeněk Mihalco z Nadace Via, která vypisuje grantové programy na podporu venkova.

Proč lidé opouštějí venkov, kde se to nejvíc projevuje a jaké jsou možnosti, jak odliv zastavit, se dozvíte ve videu nahoře v tomto článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované