Hlavní obsah

Z Mosulu se stává vězení. Statisíce lidí jsou v extrémním nebezpečí, varuje OSN

Obyvatelé západního Mosulu jsou v extrémním nebezpečí.

 

Reklama

Irácká armáda po stech dnech dobyla východní Mosul. Ofenziva na západě města ohrožuje 750 tisíc civilistů.

Článek

V západní části iráckého Mosulu, kterou stále drží Islámský stát, žije podle OSN 750 tisíc civilistů. Spojené národy i další humanitární organizace teď varují, že se s připravovanou operací irácké armády v této části města dostanou do extrémního nebezpečí.

„Závodíme s časem, abychom se na to připravili," uvedla koordinátorka humanitárních operací OSN v Iráku Lise Grandeová. Organizace se snaží dopředu přichystat potravinovou a další pomoc pro civilisty ohrožené boji.

Irácké jednotky s podporou západní koalice začaly ofenzivu u Mosulu 17. října. Po stech dnech masivní vojenské operace premiér Hajdar Abádí v úterý oznámil, že se východní část města podařilo od IS dobýt zpět.

Armádu čekají těžší boje

Na západě města ale budou boje zřejmě ještě tvrdší než na východě. Oblast je totiž hustěji obydlená a křivolaké ulice historického centra jsou příliš úzké pro obrněná vozidla. Islamistům to navíc umožňuje lépe se ukrývat mezi civilisty.

Situaci navíc ztěžuje to, že obě části Mosulu rozděluje řeka Tigris - civilisté tedy budou mít problémy město opustit.

„Doufáme, že bude učiněno vše pro ochranu stovek tisíc lidí žijících přes řeku na západě. Bojíme se o jejich životy," dodala Grandeová. „Situace je strašná. Zásoby jídla jsou nedostatečné, ceny potravin velmi, velmi vysoké, přístup ke zdravotní péči je nyní nulový. Dětem se nedostává náležité stravy a žijí v podmínkách, které mohou být popsány pouze jako traumatické,” uvedl Peter Hawkins z organizace UNICEF.

Reklama

Doporučované