Hlavní obsah

Z nebe rovnou do důchodu. Aerolinky se plošně zbavují letadel

Foto: Profimedia.cz

Snímek z letiště v britském Bournemouthu na letadla British Airways.

Reklama

Ještě nějakou dobu by mohly sloužit, ale kvůli pandemii už musí do předčasného důchodu. Aerolinky se hromadně zbavují starších letadel.

Článek

Z letadel se rychle stávají oběti koronaviru. Pokud je pro ně místo, stojí v hangárech, v horším případě přímo na ranvejích, pro aerolinky za takových okolností znamenají obrovskou přítěž. Stojící dopravní letadlo je velmi nákladná věc, zabere hodně místa, vyžaduje častý servis a nevydělává vůbec nic. To je důvod proč letecké společnosti neváhají poslat některá letadla místo do hangáru rovnou do šrotu.

Podle Bussiness Insideru nabírá vyřazování letadel tak velké obrátky, že je pravděpodobné, že z nebe brzy nadobro zmizí některé starší ikonické modely dopravních letadel.

Ještě před seznamem dosavadních oznámení aerolinek o vyřazení toho či onoho modelu letadla, ale připomeňme, že něco takového se neděje poprvé.

Podle Bussiness Insideru se něco podobného dělo i po 11. září 2001, kdy došlo rovněž k propadu poptávky po letecké dopravě. Tehdy aerolinky také „využily“ plonkové období, aby se zbavily starých letadel. Forbes už dříve napsal, že předčasné vyřazování letadel není žádnou katastrofou a dosud jde zatím v drtivé většině o uspíšení o poměrně krátkou dobu.

O tom se nicméně můžete přesvědčit v následujícím přehledu.

Lufthansa se zbaví stovky letadel

Snižování počtu letadel kvůli malé poptávce v důsledku pandemie oznámila německá Lufthansa na začátku dubna. O měsíc později ředitel aerolinky oznámil, že po koronavirové krizi bude Lufthansa „menší“ a sníží počet svých letadel asi o stovku.

Dosud bylo podle Sam Chui oznámeno, že mají být vyřazeny z provozu všechny Airbusy A340-600, šest Airbusů A380 a pět Boeingů 757-400.

+3

KLM vyřadí Boeing 747-400 o rok dřív

Nizozemské královské aerolinie (KLM) už minulý měsíc vyřadily všechny Boeingy 747-400. V současnosti si ještě ponechala tři stroje tohoto typu, které létají do Šanghaje jako zásobovací lety.

Původně KLM plánovala tato letadla vyřadit až v příštím roce.

Air France očekává konec Airbusů A380

O tom, že Airbusy A380 budou pravděpodobně kvůli koronavirové krizi staženy z letky francouzské letecké společnosti, se zmínil v rozhovoru pro La Tribune její ředitel Ben Smith.

Do důchodu jdou i letadla Virgin Atlantic

Britská Virgin Atlantic tento týden oznámila okamžité stažení Boeingů 747-400 a čtyř Airbusů A330-200.

American Airlines se předčasně loučí s Embraery, Boeingy i Airbusy

American Airlines už oficiálně vyřadily všechny Embraery E190, Boeingy 757 a 767, které měly původně sloužit do konce tohoto roku.

Společnost rovněž urychluje vyřazení Airbusů A330-300.

Air Canada urychlí vyřazení 79 strojů

Začátkem tohoto měsíce oznámila zrychlené vyřazení 79 starších letadel ze svých hangárů společnost Air Canada.

Bude se to týkat Boeingů 767, Airbusů 319 a Embraerů 190.

Austrian bude snižovat stavy do roku 2022

Rakouská letecká společnost Austrian Airlines se chce do roku 2022 zbavit všech sedmi Airbusů A319 a tří ze svých šesti Boeingů B767-300. Poté vyřadí i zbytek všech Dash 8.

Singapore Airlines odepíše Boeingy 777

Podle serveru RoutesOnline firma Singapore Airlines urychlí vyřazení Boeingů B777-200/ER.

Reklama

Doporučované