Hlavní obsah

Z nejdražší ulice Česka na pláž. Paní hodinek kupuje pozemky na Jadranu

Tamara Kotvalová, majitelka společnosti Carollinum, rozšiřuje svůj byznys v Chorvatsku. Plánuje založit firmu v rámci rodinného holdingu.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Tamara Kotvalová má v nejdražší ulici Česka tři butiky s luxusními hodinkami, mimo jiné Rolex či Patek Philippe. Jak řekla nedávno SZ Byznys, přibude k nim čtvrtý, Breitling. Ikona Pařížské ulice teď našla další zálibu a byznys.

Článek

V Chorvatsku, kde se jí líbí a obvykle tam tráví část roku, se také rozhodla investovat. Jak úspěšná podnikatelka říká, zajímají ji nemovitosti a pozemky v první linii. Tedy u moře, přímo u pláží.

„Zatím se necítím jako developer. Je to spíš koníček a rodinný byznys, moc mě to baví,“ říká Tamara Kotvalová pro Byznys Seznam Zpráv v rozhovoru, který si můžete pustit v úvodním videu.

Carollinum a realitní byznys

Zatím samostatnou realitní firmu nezaložila, ale zvažuje to.

„Vážně o tom přemýšlím, protože těch nemovitostí je už dost a není to jednoduché. Potřebují stálou péči, pokud mají dobře vypadat a zůstat v dobrém stavu. Tento rok to ještě nestihnu, ale v příštím roce už možná nastane čas,“ uvádí pro Byznys Seznam Zpráv žena, které se občas přezdívá Královna Pařížské.

V Chorvatsku jsou stále pozemky, které lze koupit i za „slušné peníze“, jak říká. Cenově záleží na lokalitě jako všude jinde.

„Je to oblast od oblasti. Například jednou z nejžádanějších je Dubrovník a okolí, proto patří k nejdražším. Nelze obecně říct, že Chorvatsko je levnější než Česko. Jsem v Zadaru a tam se dají najít nemovitosti ještě za příznivé ceny. Navíc pro mě je to naprosto ideální, protože Zadar je krásné historické město. Už Hitchcock dávno řekl, že nejhezčí západy slunce jsou v Zadaru. Až do Zadaru vede dálnice, a to je pro nás, kdo máme domy v této oblasti, velmi praktické,“ vypráví žena, která je známá svou odhodlaností a smyslem pro dobrodružství.

V počátcích kariéry odešla na rok do Moskvy, řídila tam velkou společnost a pracovala i v Novosibirsku na Sibiři.

Z koníčka další noha byznysu

O další divizi rodinného byznysu mluví opatrně.

„Zatím je to v začátcích. Nějaký dům už jsem v Chorvatsku postavila, mám tam pár pozemků a teď řešíme projekt s pozemkem, který má osm tisíc metrů čtverečných. Mohl by na něm stát pěkný developerský projekt. Smlouva je podepsaná, ale ještě je otázka, zda se do toho pustíme nebo ne,“ přemítá žena, která do rodinného byznysu zapojila všechny tři děti.

„Možná si to nechám na později, na důchodový věk,“ směje se. Stěhovat se natrvalo do Chorvatska se zatím nechystá.

„Mám ráda design a proto ráda stavím. I proto bych chtěla udržet moje stavební aktivity jako koníček. Pokud budu dál něco stavět, bude to v malém počtu lidí. Malé dynamické kolektivy preferuji ve všech svých firmách,“ vysvětluje žena, která pár let strávila po boku politika Petra Bendla.

Tamara Kotvalová

  • Narodila se v roce 1963 ve Varšavě do rodiny diplomata a vysokoškolské učitelky slovenského původu. Dětství prožila v různých evropských zemích.
  • Své původní profesi učitelky se v mládí věnovala v dětské léčebně v Tatrách. Po odchodu do Prahy začala podnikat v obchodu s kosmetickými produkty.
  • Od roku 1992 budovala obchodní síť se šperky v Moskvě.
  • S manželem Petrem Kotvalem založili v roce 1996 společnost Carollinum. Manžel na počátku tisíciletí zemřel. Šest let (2005–2011) prožila v manželství s politikem Petrem Bendlem.
  • Má tři děti, dceru Danielu Jannovou a syny Martina Jannu a Matěje Kotvala.

K Chorvatsku má vztah a pochvaluje si místní lidi. Má tam přátele a svůj tým – stavební firmu, dozor i architekta.

„Nelze, abych tohle zvládla sama. Musíte se orientovat v zákonech, vyhláškách, chodit po úřadech. Je dobré tam mít někoho, kdo vás zastupuje,“ říká.

Podobně hodlá expandovat na Slovensku, odkud pochází. Začala na Štrbském plese, tam má rodinu i přátele.

„Pak ráda objíždím ty nemovitosti a navštěvuji známé. Přiznávám, že bych tam ráda v nakupování nemovitostí pokračovala, je to finančně velmi zajímavá lokalita. Samozřejmě, servisem se asi nevyrovná Alpám, ale dostupná je i pro nás nebo pro Poláky,“ vysvětluje další plány.

Jako developer by tak ráda zůstala pouze v těchto třech zemích, další neplánuje. „Nikdy neříkej nikdy, to je jasné. Ale zatím nemám jiné lokality v plánu, protože tyto země jsou mému srdci velmi blízké. Jak Čechy, tak Slovensko a Chorvatsko jsou můj další domov, navíc se tam dobře domluvím,“ dodává.

Výběr zákazníků jako u hodinek

Většina klientů jejich nemovitostí jsou místní. Není jí však jedno, kdo si dům koupí. Podobně jako u hodinek v luxusní Pařížské ulici, kde se občas u vybraných značek stane, že zákazník je podroben dotazníku a výrobce se rozhoduje, zda mu hodinky prodá.

„Velmi si vybírám. Neprodávám hned, mně to trvá i pět šest let. Nemovitosti většinou užívám. Postavím byt nebo dům, chvíli v něm bydlím nebo ho navštěvuji,“ říká SZ Byznys s tím, že do nemovitostí spíš ukládá peníze.

„Až když ucítím, že přišel ten správný okamžik, prodávám. Ale povětšinou si je nechávám, proto mám těch nemovitostí víc. Na druhou stranu je to velká starost, nemovitosti nelze stíhat opečovávat dlouhodobě všechny.“

Hlavní zůstává luxus na ruce

Srdeční záležitostí ale zůstává Carollinum a vždycky bude. „V okamžiku, kdy budu cítit, že moje dcera a celý kolektiv Carollina bude schopen samostatně všechno řídit, myslím, že jim do toho už nebudu zasahovat a pak se možná plně vrhnu na developerskou činnost,“ přiznává majitelka společnosti.

Realitní společnost přitom zakládá i její syn Martin Janna, který dosud vedl jeden z luxusních butiků v Pařížské ulici, multibrand Carollinum. Po letech se hodlá osamostatnit.

„Samozřejmě, že by se nabízelo, aby tedy vedl novou realitní společnost naší rodiny, ale on si to potřebuje vyzkoušet, musí si tím projít od začátku až do konce. To je správné a já mu fandím. Chce mít prostě svůj vlastní byznys,“ vysvětluje Tamara Kotvalová.

Reklama

Doporučované