Hlavní obsah

Z nemocnice Opočno bude za 92 milionů korun domov seniorů

Foto: Pixabay

Ilustrační snímek.

Reklama

Královéhradecký kraj vybuduje v bývalé nemocnici v Opočně domov seniorů se 47 lůžky. V prvním až třetím patře vzniknou nové pokoje s vlastním sociálním zařízením, kuchyňkou a jídelnou.

Článek

Přestavbou nevyužívaných budov chirurgie a porodnice bývalé nemocnici v Opočně vznikne domov seniorů, který klientům nabídne 47 lůžek. „Přestavbou dáme smysl dlouho nevyužívaným prostorům. Pro seniory z Opočna, Dobrušky a blízkého okolí pomůžeme zajistit důstojné a bezpečné prostředí,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Podle jeho náměstka pro sociální věci Vladimíra Dernera (KDU-ČSL) bude část lůžek v opočenském domově i pro seniory v nejtěžším stadiu Alzheimerovy nemoci. Domov budou po dokončení provozovat prostřednictvím zapsaného ústavu města Opočno a Dobruška, kraj bude na provoz domova přispívat.

Stavba vyjde na 92 milionů korun bez DPH, stavební firma Valc by práce měla zahájit v září, vše by pak mělo být hotové v březnu roku 2022. Při podpisu smlouvy o dílo to uvedli představitelé kraje a firmy.

V prvním až třetím patře vzniknou nové pokoje s vlastním sociálním zařízením, kuchyňkou a jídelnou. V přízemí budou kanceláře, místnosti pro rehabilitace, přípravnu jídel a prostory pro zaměstnance. „Upravíme i okolí objektu, aby senioři mohli využívat okolí na procházky a pobyt venku. Pro návštěvy a zaměstnance vznikne parkoviště pro 23 aut,“ uvedl radní kraje pro investice Václav Řehoř (ODS). Areál nemocnice je v centru města.

Opočenská nemocnice původně patřila kraji, který ji pro ztrátovost v roce 2010 uzavřel. V roce 2013 kraj nemocnici daroval městu, které pro ni hledalo využití. Loni se bývalé budovy chirurgie a porodnice vrátily do majetku kraje. V dalších budovách v areálu působí poliklinika s ordinacemi lékařů, krajská léčebna dlouhodobě nemocných nebo pracoviště klinické biochemie a diagnostiky náchodské krajské nemocnice. Jednu z budov využívá město.

Hradecký kraj do zvyšování kapacit domovů důchodců investuje stovky milionů korun. Disponuje přibližně 2500 lůžky v zařízeních určených pro seniory. Pro zachování dostupnosti této služby je podle kraje potřeba do roku 2026 vybudovat dalších téměř tisíc nových lůžek.

Letos kraj zahájil stavby rozšíření domovů seniorů v Tmavém Dole na Trutnovsku a v Borohrádku na Rychnovsku. Chystá rekonstrukci domova důchodců v Žacléři nebo rozšíření domova seniorů v Pilníkově na Trutnovsku. Významnou investicí za několik stovek milionů korun bude rozšíření domova důchodců v Hradci Králové asi o 120 lůžek.

Reklama

Doporučované