Hlavní obsah

Z nevyužitého městského pozemku vznikla v Ústí komunitní zahrada

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Dýně, rajčata, okurky, kedlubny a další plodiny si mohou lidé vypěstovat na komunitní zahradě v Ústí nad Labem, která se nachází mezi panelovými domy na Severní Terase.

Článek

Spolek Žížala na Terase před třemi lety požádal město o přetvoření nevyužitého městského pozemku na místo určené k relaxaci a aktivnímu odpočinku. ČTK to řekla Marta Šašková, která projekt zastřešuje.

„Řada lidí ani nemá svůj záhonek, není prioritní pěstování jako takové, ale zkrátka potkávat se a poznávat se mezi sebou a vypadnout třeba z bytu,“ uvedla Šašková. Velkou výhodou podle ní je, že lidé mají zahradu většinou v dochozí vzdálenosti.

Zahradu využívají všechny věkové kategorie. Podle Šaškové je členy spolku okolo 20 lidí, kteří využívají pozemek se svými rodinami.

Komunitní zahrada neslouží tedy jen jako místo k odpočinku a činnostem, které k zahrádkáření patří, konají se na ní i různé akce pro veřejnost. Šašková by si přála, aby časem zahrada sloužila například jako prostor pro dětské výtvarné kroužky.

Součástí pozemku je ohniště, toaleta a přístřešek, kde jsou umístěny věci pro zahrádkáře. Nechybí ani posezení, houpačka a pískoviště pro děti.

Vzhledem k tomu, že je pozemek města, může se podle Šaškové stát, že pronájem bude ukončen v případě, že pro něj město najde jiné využití. Jedním z návrhů bylo třeba parkoviště.

Seniorka, která zahradu navštěvuje, bydlí nedaleko v panelovém domě. Na zahradu chodí, aby se dostala do přírody. „Neuspokojovalo mě chodit do parku si sednout na lavičku a dívat se na lidi, jak korzují nebo posedávají. Mně tady ten aktivní odpočinek moc vyhovuje,“ řekla uživatelka zahrady ČTK.

Maminka na mateřské dovolené zahradu navštěvuje proto, aby zabavila sebe i své děti. „Nejčastěji si tady děti hrajou, já se hrabu v hlíně. Chtěla jsem třeba, aby děti viděly, jak něco roste. Chtěla jsem tu mít maličkou úrodu, je to něco jiného, než když si člověk nakoupí v obchodě,“ řekla ČTK další členka spolku.

Další komunitní zahrada je v Krásném Březně. Podle Šaškové si na online mapě mohou dát lidé vědět, kde je o vytvoření podobného prostoru největší zájem.

Reklama

Doporučované