Hlavní obsah

Z nosiče vody vítězem Tour de France. Thomas se do cyklistiky zamiloval, když nahlížel přes plot

Úspěch Gerainta Thomase slavili i cyklisté v ulicích Cardiffu.Video: Karolína Bulisová, SNTV

 

Reklama

Dvakrát vyhrál zlato na olympijských hrách v týmové časovce na dráze. Potom se rozhodl věnovat naplno silniční cyklistice. Na letošní Tour odjel jako pomocník týmového lídra Chrise Frooma. Ten neuspěl a cyklistický závod má nového šampiona - Gerainta Thomase z Walesu.

Článek

Geraint Thomas se cyklistice začal věnovat v devíti letech. Zaujala ho, když přes plot nakukoval na trénink na cyklistické dráze. O tři dny později se k tréninkové dráze v Cardiffu vrátil. Sebral odvahu a šel za trenérkou Debbie Whartonovou. Na devítiletém chlapci ji zaujaly „nápadně hubené nohy“. Ve skladu našla přebývající kolo, které Thomasovi sedlo. A jeho kariéra mohla začít.

Trenéři z jeho mládežnických let na něj vzpomínají jako na velmi pracovitého a svědomitého chlapce. „Po prohrách nikdy netrucoval. Vždycky se zajímal jen o to, jak být nejlepší verzí sama sebe. A ukazuje se, že jeho nejlepší verze je v tuto chvíli nejlepší na světě,” zavzpomínal Thomasův trenér Alun Davis.

Na závodech na cyklistické dráze se rychle začal propracovávat mezi nejlepší. Když mu bylo 14 let, získal bronz mezi šestnáctiletými. A pozvánka do elitního národního týmu na sebe nenechala dlouho čekat.

V roce 2008 se stal olympijským vítězem v týmovém stíhacím závodě. Stejný výkon zopakoval se svými kolegy o čtyři roky později v Londýně. Pak už ale všechny síly soustředil pouze na silniční závody.

K cyklistickému týmu Sky se přidal v roce 2010. Pomáhal k výhrám Rigobertu Uránovi nebo Bradleymu Wigginsovi. Náznak toho, že by se Thomasovi mohlo jednou zadařit na Tour de France, ukázal dvaatřicetiletý jezdec vloni v úvodní etapě. Tu dokázal vyhrát a stal se tak prvním Velšanem, který si kdy oblékl žlutý dres pro lídra celé Tour.

O rok později se na Tour se svým týmem opět vrátil. Měl plnit roli domestika, teda pomáhat lídrovi vyhrát a svůj osobní zájem tak upozadit. Chrisi Froomovi měl vozit vodu a pomáhat mu do kopců. Jenže právě v kopcích se mu nakonec velmi dařilo. Už v jedenácté etapě získal žlutý trikot. A nepodlehl ani tlaku, který s sebou vedoucí pozice přináší.

V cíli se Thomas rozbrečel, podle jeho slov poprvé od vlastní svatby. „Když jsem jel po Champs Élysées a viděl velšské vlajky, tak jsem měl husí kůži. Všechna ta podpora je prostě neuvěřitelná. Říkal jsem si: Právě jsem vyhrál Tour de France, jak se to vůbec stalo? Člověk často myslí na to, jak projede cílem ve žlutém dresu, ale nepřemýšlí o reakcích lidí. Dostává se mi podpory od cizích lidí. Říkají mi, že brečeli, když mě viděli vyhrát. A to mě přitom nikdy nepotkali. Je to doopravdy šílené. Moc si toho vážím. Tour byla náročná, ale fanoušci nám nikdy neprojevili žádné negativní emoce. To pro nás znamená strašně moc,” připustil letošní cyklistický šampion.

Úspěch vystřelil Gerainta Thomase najednou po bok největších velšských sportovních hvězd jako jsou například fotbalista Gareth Bale nebo ragbista Sam Warburton. Oba dva zmíněné s novým králem Tour de France spojuje stejná střední škola. A teď také fakt, že svými výkony baví rodnou zemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované