Hlavní obsah

Zážitky novináře: Pročínská média chtějí Čechy na Tchaj-wanu nachytat bez roušek

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Čína sice hrozí odvetou za Vystrčilovu cestu, ale i čistě ekonomicky se Česku vyplatí udržovat spíš dobré vztahy s Tchaj-wanem.

Reklama

Článek

Když jedou čeští politici na zahraniční cestu, většinou to nikoho moc nezajímá. Ale když jede šéf Senátu Miloš Vystrčil na Tchaj-wan, tamní vedení tleská nadšením, Číňané mohou puknout vzteky a zbytek světa obdivně přikyvuje.

Na (ve všech směrech mimořádný) výlet se s předsedou horní komory vydal i jeden z autorů politického podcastu Vlevo dole Václav Dolejší. „U hotelu na nás číhají čínští fanoušci jako paparazzi. Chtějí nás nachytat bez roušky nebo jak porušujeme pravidla,“ popisuje okolnosti cesty přímo z Tchaj-peje.

Právě kvůli přísným opatřením proti koronaviru se cesta málem na poslední chvíli rušila. Nakonec se Tchajwanci spokojili s opakovanými testy na koronavirus a oddělenou jídelnou i toaletami pro českou delegaci. „Po návratu budeme tak zblblí, že si budeme roušku brát i do sprchy,“ dodává Václav Dolejší.

Vystrčil na Tchaj-wanu připomněl odkaz Václava Havla a aktualizoval slavný výrok amerického prezidenta Kennedyho na „Já jsem Tchajwanec“. Návštěva tak nakonec získala více politický než podnikatelský rozměr. A to i kvůli přemrštěné reakci Číny, která předsedovi Senátu otevřeně vyhrožuje.

„Nakonec jsem si řekl: Hochu, ty jsi sám sobě po roce 1989 říkal, že když jsi celou dobu předtím držel hubu a krok, tak že teď už nebudeš,“ popsal Vystrčil reportérům své pohnutky.

Jak se v hotelu, kde mají jenom tchajwanské pivo, dostanete k nějakému pořádnému alkoholu? A podrbali byste radši pandu, nebo luskouna? Aktuální epizodu politické talkshow Vlevo dole si pusťte v přehrávači nad textem.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované