Hlavní obsah

Z nuly na jedničku. Onderku na kandidátku nechtěli, dosadilo ho vedení ČSSD

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Roman Onderka na tiskové konferenci ČSSD.

Reklama

Sociální demokraté rozhodli o konečné podobě svých letošních kandidátek. Nejtěžší souboj straníci svedli o druhého muže strany, statutárního místopředsedu Romana Onderku.

Článek

Roman Onderka, pravá ruka šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka, bude lídrem socialistů na jihu Moravy. Seznam Zprávám to potvrdilo několik zdrojů z vedení ČSSD.

Do čela kandidátky Onderku poslal až zásah stranického ústředí. Jihomoravští straníci statutárního místopředsedu na kandidátce nechtěli a zařadili ho až na místo posledního náhradníka. De facto druhý muž strany by se tak vůbec nedostal do voleb.

Na druhém místě jihomoravské kandidátky bude z rozhodnutí vedení ČSSD současná poslankyně Kateřina Valachová. Původní lídr kandidátky a krajský šéf Břetislav Štefan se přesouvá až na třetí místo. Zbytek kandidátky se kvůli rošádě posune o jedno místo dolů.

V minulých volbách získala jihomoravská ČSSD při zisku 8,44 procent (celorepublikově 7,27 procent) dva mandáty. Lídrem byl jejich tehdejší šéf Bohuslav Sobotka, který ale později složil poslanecký mandát a letos již ani nezaplatil členské příspěvky a po 32 letech v ČSSD skončil. Z šestého místa tehdy do Sněmovny skočil právě Roman Onderka.

Spor s vedením

Kvůli místu pro Onderku se vedla v posledních týdnech čilá vyjednávání. Podle informací Seznam Zpráv byli jihomoravští straníci ochotni přistoupit na kompromis a nechat Onderku kandidovat ze sedmého místa. Jenže to bylo prvnímu místopředsedovi málo. A tak ho vedení prosadilo na sílu rovnou do čela kandidátky.

Jde o pokračování dlouhodobějšího sporu mezi dvěma křídly v sociální demokracii. Zatímco Onderka je pravou rukou předsedy Jana Hamáčka, jihomoravský předseda Břetislav Štefan se přidal ke křídlu kolem exministra Tomáše Petříčka – na letošním sjezdu ale prohráli.

Také pražská kandidátka, kterou měl původně vést Petříček, doznala nakonec změn. Petříček a jeho věrní ztratili po sjezdovém debaklu vliv i v domovské pražské organizaci a ta navrhla jako svou novou lídryni ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou a jako dvojku expředsedu Zelených Matěje Stropnického. Petříček pak z nové kandidátky sám odešel.

Na protest proti kandidatuře Stropnického pražskou kandidátku pak opustil i někdejší ministr ČSSD v Sobotkově vládě Jiří Dienstbier. Předseda Hamáček kandiduje tradičně ve Středočeském kraji.

Jak si stojí ČSSD v předvolebních průzkumech? Podívejte se na unikátní model Seznam Zpráv:

Reklama

Doporučované