Hlavní obsah

Z obýváku nebo radnice. Jak vypadá zákulisí sjezdu ČSSD v covidové době

Foto: Přemysl Sezemský

Delegát ČSSD z Mladé Boleslavi Přemysl Sezemský.

Reklama

Obývací pokoj, kancelář na radnici nebo ministerstvo. To jsou místa, odkud delegáti ČSSD sledují on-line sjezd strany. Seznam Zprávy se ptaly, jak moc je sjezd v době koronaviru pro delegáty jiný.

Článek

Sjezd ČSSD je tentokrát úplně jiný než ty předchozí. Delegáti sledují a mluví k ostatním většinou z pohodlí domova. Někteří vysoce postavení politici sociální demokracie pak ze svých úřadů. A stávající šéf ČSSD Jan Hamáček sleduje sjezd na tabletu na Ministerstvu vnitra.

Poslanec a místopředseda strany Ondřej Veselý dopoledne pracoval na radnici v centru Písku a sjezd pozoruje spolu s dalším jihočeským delegátem u sebe v kanceláři na notebooku. S ostatními delegáty z kraje komunikuje z kanceláře SMS zprávami. „Já sbírám informace zvenčí a kolega mi pomáhá – informuje naše členy. Zatím to nebylo třeba, ale jak se rozjedou volby, tak to nutné bude. Posíláme klasické SMS zprávy hromadně a kolega dostává případnou zpětnou vazbu. Jihočeských delegátů je patnáct,“ řekl Seznam Zprávám poslanec Veselý.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Poslanec ČSSD Ondřej Veselý sjezd sleduje v Písku v kanceláři.

Očekává, že sjezd bude trvat dlouho do noci. On-line verze sjezdu klade na účastníky speciální nároky. „Musíte dění neustále sledovat, nikdo vám nic jiného neřekne. Co neslyšíte, to nevíte,“ vysvětluje Veselý.

Straníci si ale naopak mohou koronavirový sjezd užít z pohodlí domova. „Věřím, že to je pohodlnější. Zkušenost je zatím taková, že lidé jsou připraveni více diskutovat. Myslím ale, že tady budu sedět do noci, určitě do desáté hodiny,“ odhaduje Veselý.

Z domova v Mladé Boleslavi sleduje sjezd Přemysl Sezemský. „On-line sjezd je úplně jiný. Určitě je pohodlnější, že to člověk sleduje z domova, ale politické strany jsou k tomu, aby se lidé setkávali a diskutovali mezi sebou. Ta sjezdová atmosféra mi chybí,“ řekl Seznam Zprávám. S kolegy z kraje v průběhu sjezdu komunikuje přes aplikaci WhatsApp. „Řešili jsme třeba, když jedna kolegyně neměla možnost hlasovat,“ popsal sociální demokrat.

Foto: ČSSD

Delegát ČSSD z Mladé Boleslavi Přemysl Sezemský.

Během sjezdu se také řeší technika a její občasné nástrahy. Jednou z takových situací bylo, když jeden z delegátů sdílel všem ostatním plochu svého počítače. Bylo tedy možné vidět, že během sjezdu čte zpravodajství na Seznamu.

Foto: ČSSD

Delegát ČSSD sdílel svoji obrazovku na počítači ostatním delegátům.

O funkci předsedy ČSSD se na dnešním on-line sjezdu uchází její stávající šéf Jan Hamáček, ministr zahraničí Tomáš Petříček a poslankyně Kateřina Valachová.

Všichni kandidáti svůj zájem o funkci ohlásili už před sjezdem. Hamáček posbíral v minulých týdnech pět krajských nominací a Petříček dvě, Valachová se přihlásila až poté, co se odehrály všechny regionální konference.

Kandidáty na sjezdu mohlo navrhovat 279 delegátů. Hamáčka jich doporučilo 44, Petříčka 14 a Valachovou 16. Navrhli také starostu brněnské městské části Líšeň Břetislava Štefana, ten však s kandidaturou souhlas nedal a ve čtvrtek podpořil Petříčka. Chce být případně jeho prvním místopředsedou.

Reklama

Doporučované