Hlavní obsah

Z oken radnice vyhodili pražské konšely. Na Karlově náměstí se připomnělo 600 let od první defenestrace

Živý přenos z připomínky výročí první pražské defenestrace na Karlově náměstí v Praze.Video: ČTK

 

Reklama

V rámci připomenutí výročí první pražské defenestrace, která se před 600 lety udála na Novoměstské radnici, vyhodí z oken Velkého sálu radnice šest pražských konšelů.

Článek

Karlovo náměstí se dnes na celý den vrátilo do roku 1419. Praha 2 tak připomíná 600 let od první pražské defenestrace.

Ve střední části Karlova náměstí vystupují na pódiu hudebníci a šermíři, nechybí stánky s občerstvením, koženými či dřevěnými předměty. Divadelní představení znázorňující vyhození pražských konšelů z oken Novoměstské radnice má být vyvrcholením akce.

Z výšky zhruba sedmi a půl metru husité svrhnou šest, nikoliv dvanáct konšelů jako v roce 1419, řekl ČTK Petr Schleiss za sdružení Plzeňský Landfrýd, které program spolu s druhou městskou částí připravilo.

Tržiště na Karlově náměstí se otevřelo už dopoledne. Lidé si u stánků mohou vyzkoušet rýžování zlata, ražbu mincí, střelbu z luku, hod podkovou nebo si vytvořit listinu s pečetí. Děti se mohou svézt na kolotoči na ruční pohon, případně se utkat v souboji dřevci.

Prodejci tu mají kožené, dřevěné či proutěné zboží. K jídlu nabízejí škvarkové placky, korbáčky, langoše i trdelníky.

Na náměstí je také husitské ležení, kde se pohybuje královský dveřník Jan Žižka. Pozdravit tržiště přijel i král Václav IV. s manželkou Žofií Bavorskou.

První pražské defenestraci předcházela kompletní výměna novoměstské rady, za kterou stál král Václav IV. Katoličtí konšelé pak zasahovali proti husitům, některé nechali uvěznit. Defenestrace je považována za počátek husitských válek, které skončily v roce 1434 bitvou u Lipan.

Reklama

Doporučované