Hlavní obsah

Z Ostravy odjíždějí kamiony s rakvemi na jih. Krematoria přestávají stačit

Foto: Krematorium Ostrava

Krematorium v Ostravě, jediné v regionu, musí převážet nebožtíky ke zpopelnění jinam.

Reklama

Covid v Česku přerostl v nové naléhavé téma: krematoria jsou mnohde na hraně možností a to v Ostravě už nestíhá.

Článek

Krátce po osmé hodině ráno je v zadní části ostravského krematoria nebývale rušno. Na betonové ploše, kam auta pohřebních služeb přivážejí rakve s nebožtíky, parkuje přívěs s chladírenským zařízením. Zdokumentovat, zaevidovat, víka zatlouct hřebíky, naložit. Bezmála desítka hasičů plní přívěs rakvemi.

Tak se už několik dní uskutečňuje plán, který minulý týden vyhlásil Ústřední krizový štáb.

Situace koronavirové pandemie totiž pokročila tak daleko, že kapacita krematorií se stala jedním z hlavních témat, které je třeba řešit.

A na to, že právě v Moravskoslezském kraji je situace zřejmě nejvíc naléhavá, upozornil Ústřední krizový štáb sám zdejší hejtman Ivo Vondrák, který jednal na žádost města Ostravy.

Zatímco na začátku prvního pracovního dne tohoto týdne nakládají v ostravském krematoriu hasiči rakve s těly zesnulých, zaměstnanci krematoria stojí venku a přebírají další nebožtíky od pohřebních služeb.

Rakve, které mají v dokumentech napsáno „bez obřadu“, se předávají hasičům. Zbytek, jichž je výrazná menšina, se odváží do nitra krematoria.

Černá auta se tu střídají téměř plynule. Ve čtvrt na deset dopoledne napočítali zaměstnanci už třicátou rakev.

„To je obrovské číslo. Tolik práce jsme tu nikdy neměli,“ říká Ondřej, jeden ze zaměstnanců. „Když jsme byli nejvytíženější, tak nám v tuto dobu přiváželi maximálně patnáct, dvacet nebožtíků a už to bylo dost,“ vysvětluje jeden z pracovníků krematoria a odhaduje, že při tomto tempu přijmou za pondělí zhruba 130 rakví.

Ostravské krematorium - jediné v Moravskoslezském kraji - dokáže denně zpopelnit „pouze“ šedesát těl.

„Jedeme úplně na doraz,“ potvrzuje ředitel krematoria Ivo Furmančík. „Za měsíc tu máme o zhruba 60 procent vyšší nárůst příjmů než za běžného stavu,“ vyčísluje důsledky pandemie koronaviru.

Už v sobotu byl z ostravského krematoria vypraven první kamion s 58 ostatky zesnulých a odvezl je do 200 kilometrů vzdáleného krematoria v jihomoravských Hustopečích. V úterý vyrazil se stejným počtem rakví druhý kamion. A převozy budou zřejmě i pokračovat.

Omezené kapacity krematorií se během několika dnů dostaly z Ústředního krizového štábu do agendy schůze vlády.

Ta včera vyhlásila zákaz dovozu těl z okolních států a jednotlivá krematoria budou fungovat mimo obvyklá omezení - nebudou muset například přihlížet k omezujícím limitům provozu stanovených ve městech.

„Předpokládáme, že zemřelých bude přibývat i během dalších dvou měsíců,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Bude prý nutné sledovat vytíženost sedmadvaceti krematorií v zemi a převozy těl centrálně koordinovat. „Aby nedocházelo k problémům jako v případě Moravskoslezského kraje,“ dodává ministryně.

K mezní hranici krematorií se podle ministerstva blíží kraje Karlovarský, Královehradecký, Plzeňský a Pardubický. Naopak volné rezervy mají na Vysočině, v Praze, Liberci a Ústí nad Labem.

Reklama

Související témata:

Doporučované