Hlavní obsah

Umírali tu lidé. Teď Banksyho truchlící dívka u dveří klubu Bataclan zmizela

Pachatelé ukradli Banksyho graffiti z požárních dveří.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Z rockového klubu Bataclan v Paříži neznámí pachatelé ukradli dílo slavného streetartového umělce Banksyho, které bylo umístěné na požárních dveřích. Znázorňovalo truchlící dívku zahalenou závojem. Dílo bylo symbolické, na stejném místě v roce 2015 teroristé zabili během koncertu 90 lidí.

Článek

Neznámí pachatelé ukradli graffiti proslulého streetartového umělce Banksyho umístěné na požárních dveřích pařížského klubu Bataclan. Novinářům to sdělili pracovníci klubu. Dílo mělo symbolický význam, jelikož na stejném místě před třemi lety zabili islámští teroristé 90 lidí při rockovém koncertu. Graffiti znázorňovalo truchlící dívku zahalenou závojem.

„Myslím, že je to velmi smutné. Pro Francouze to bylo velice důležité, protože to souviselo s útokem v Bataclanu. Jak jsem vám ukázala na fotce, je to dívka držící kapesník, jako by plakala. Já bydlím hned tady vedle, takže to pro mě mělo veliký význam a dojímalo mě to," popsala místní milovnice umění Christine pro agenturu Reuters.

Podle pařížské policie se činu dopustili neznámí pachatelé zahaleni v kapucích v noci z pátku na sobotu. Požární dveře pomocí speciálních nástrojů vysadili a naložili do dodávky. Akci zachytila bezpečnostní kamera a policisté tak zahájili vyšetřování, píše francouzský deník Le Parisien.

„Přemohl nás dnes pocit hlubokého rozhořčení. Vzali nám práci Banksyho, symbol rozjímání náležející všem, Pařížanům i lidem celého světa,“ uvedl klub na svém twitterovém účtu.

Banksyho díla jsou v hledáčku zlodějů čím dál tím víc. Pachatelé vidí v krádeži Banksyho práce cestu, jak přijít k velkým penězům. Graffiti vyhledávají sběratelé a na aukcích se draží na stovky tisíc dolarů. Před Vánoci se další graffiti objevilo na stěně garáže ve městě Port Talbot ve Walesu a poté se prodalo za více než 100 tisíc liber (asi tři miliony korun). Několik graffiti umístěných v Paříži se věnují problémům s imigrací, často je ničí vandalové, a musí je tak chránit vitrína.

Objev nového graffiti od Banksyho bývá vždy velkou událostí, umělec svá díla často vytváří na místech, kde by to nikdo nečekal. Minulý rok streetartový umělec vyvolal rozruch na dražbě v londýnském aukčním domě Sotheby’s, když se jeho obraz po úderu aukčního kladívka sám skoro celý skartoval.

„Před pár lety jsem do rámu nainstaloval skartovačku. Pro případ, že by šel někdy do dražby,” prohlásil tehdy Banksy na Instagramu. To doprovodil citátem Pabla Picassa: „Puzení ničit je také kreativní puzení.”

Reklama

Doporučované