Hlavní obsah

Z pěti milionů na sedm a půl. Na konkrétním bytě ukazujeme, jak rostou ceny bydlení v Praze

Reportáž z bytu, který zdražil za tři a půl roku o 2,5 milionu korun.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Konkrétní příklad: mezonetový byt 4+kk na kraji Prahy. V roce 2015 stál pět milionů korun. Loni už 7,3 milionu a letos se prodal za 7,6 milionu korun.

Článek

Trh s nemovitostmi v posledních letech prochází turbulentním vývojem. A tento byt 4+kk o rozloze 112 metrů čtverečních ho poměrně slušně ilustruje.

Za necelé čtyři roky totiž jeho cena vyrostla o dva a půl milionu korun.

„Nárůst je tam opravdu velký. Nejdramatičtější byl v roce 2017. Čtvrtletně nemovitosti rostly v řádech desítek procent,” vysvětluje Jan Hrubý, generální ředitel RE/MAX ČR. Jeho slova potvrzují i data bruselského statistického úřadu, Eurostatu. Podle nich byl i v posledním čtvrtletí loňského roku téměř devítiprocentní meziroční růst cen domů a bytů v Česku čtvrtý nejvyšší v celé Evropské unii.

Cizincům vyšší ceny nevadí

V dlouhodobém horizontu ceny navíc podle expertů porostou. „V dnešní době určitou část poptávky tvoří klienti ze zahraničí, kteří jsou samozřejmě leckdy ochotní zaplatit mnohem vyšší částky než lidé, kteří žijí v Česku,” vysvětluje Hrubý.

Cizinci mají největší zájem o developerské projekty. V nich tvoří zhruba jen 11 procent klientů. Zajímají je přitom hlavně ty luxusnější nemovitosti, byty v paneláku při svých nákupech téměř ignorují.

Nedostatek bytů zvedl ceny

Ceny ale nezvedají jen cizinci. Jedním z hlavních důvodů je nedostatek nemovitostí – zejména v Praze. Právě nedostatečná nabídka může za raketový růst cen. „Není moc prostoru pro snižování ceny. Nabídka není moc velká a sotva stačí poptávce,“ potvrzuje Miroslav Linhart, partner poradenské společnosti Deloitte.

S tím jak roste cena, ale padá počet lidí, kteří si nemovitosti mohou dovolit či chtějí koupit. V Praze totiž už prodejní cena za metr čtvereční u nemovitostí překonala hranici 100 tisíc korun. Nemovitosti se tak prodávají déle a zájemců je méně než v minulosti.

Minibyty v nabídce

Nejžádanějšími byty na trhu zůstávají ty menší – o velikosti 2+kk a menší. Důvodem je rostoucí cena a zároveň stále složitější podmínky, za kterých mohou lidé dosáhnout na hypotéky. Aktuálně musí mít zájemci o hypotéku naspořeno aspoň deset procent z ceny nemovitosti, na kterou si chtějí peníze půjčit.

Na trhu se navíc objevují i nemovitosti, které jsou doslova mikrobyty. V Jihlavě se do nabídky dostal rekonstruovaný sklepní prostor 1+kk, který inzerát avizoval jako možnou bytovou jednotku. Cena za 14 metrů čtverečních činila kolem 750 tisíc korun.

V Turnově lze narazit na byt o 19 metrech čtverečních s cenovkou 1,4 milionu korun. Další sklepní „byt“ o rozloze 18 metrů čtverečních se nabízí k prodeji ve Vsetíně.

Seznam pak už dříve přinesl příběh osmimetrového prostoru v suterénu, který se nabízí k pronájmu nebo prodeji v Praze za necelý milion korun.

Reklama

Doporučované