Hlavní obsah

Z poslankyně hejtmankou. Jermanová chce koalici se STAN, ČSSD by musela propouštět

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Jaroslava Jermanová o složení koalice (video: Lucie Stuchlíková/Tereza Robinson).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Hnutí ANO vyhrálo v devíti krajích. Ve Středočeském jasně předskočilo dosud vládnoucí ČSSD.

Článek

Jaroslava Jermanová se rozhodla vyměnit lavici Poslanecké sněmovny za vidinu hejtmanského postu a uspěla. Ve Středočeském kraji, kde kandidovala jako jednička ANO, dovedla hnutí v premiérových krajských volbách k vítězství. Na druhém místě skončili Starostové a nezávislí a až třetí je předešlý vítěz ČSSD.

Jermanová po sečtení hlasů redakci Seznamu řekla, že jako hlavního koaličního partnera vidí STAN. „Druhý partner na příčce je STAN. Určitě to budou oni, komu budu jako první volat,“ popsala Jermanová, kam se nejprve při hledání koaličního partnera zaměří.

Naopak naději na spolupráci s ČSSD nevidí příliš reálně. „U ČSSD to bude podmíněné personálními změnami, tam ten průnik asi nebude,“ vysvětlila favoritka na hejtmanku.

Za úspěch STAN v kraji vděčí svému lídrovi Vítu Rakušanovi a především pak Daně Drábové, která dostala ve středních Čechách nejvíce hlasů ze všech kandidátů - přesně 10 995.

Propadl naopak současný hejtman a člen sociální demokracie Miloš Petera, který dosáhl oproti Drábové jen zhruba na třetinu hlasů.

Výsledek voleb ve Středočeském kraji (hlasy/zastupitelé)

ANO 20,94 % – 16

STAN 18,22 % - 14

ČSSD 13,93 % - 10

ODS 12,74 % - 9

KSČM 10,24 % - 8

Reklama

Doporučované