Hlavní obsah

Z Prahy vzlétnou stratosférické balony, na kterých spolupracovali studenti

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Studenti ze 45 škol v Česku a na Slovensku sestrojili a naprogramovali stratosférické balony. Vypouštějí je od dneška do 7. října, v každý všední den, z areálu Českého hydrometeorologického ústavu v Praze (ČHMÚ).

Článek

„Na balonech se sondou od března spolupracovali studenti a odborníci v projektu Dotkni se vesmíru pořádaném organizací Steam Academy,“ informovala Marijana Šutová.

Na přípravě stratosférických balonů a koordinaci vědeckého projektu pracovalo přes 800 žáků. Studenti vymýšleli technické úpravy balonů a také napsali dopis astronautům z Evropské kosmické agentury. V každý všední den mají být vypuštěny dva balony - jeden ráno, druhý v poledne. Poslední úpravy a kontroly na místě podle organizace zařídí tým expertů. Sondu zváží, namontují baterie, padák a nafouknou heliový balon, který sondu vynese do výšky 30 - 35 kilometrů. Sonda při letu změří tlak, teplotu, výšku a vlhkost a pořídí fotografii Země.

Studenti budou sondy sledovat a poslouchat jejich radiový signál díky automatizovaným přijímacím stanicím na Milešovce a v Ďáblické hvězdárně v Praze. Po dosažení potřebné výšky ve stratosféře heliový balon praskne a sondy se vrátí zpátky. Studenti se pak pustí do jejich hledání. To, kam zařízení dopadnou, mohou odhadnout pomocí vlastní aplikace. Každá sonda vysílá signál a lze ji pozorovat podle souřadnic. Sondy může on-line sledovat i veřejnost.

Pořadatelé upozornili, že mise pro sondu návratem na Zemi nekončí. Dá se použít opakovaně nebo ji lze přeprogramovat na meteorologickou stanici. Za technickou stránkou projektu, tedy přijímacími radiovými stanicemi, stratosférickou sondou a aplikací, stojí skautský radiokroužek OK1RAJ.

Akce vyvrcholí vzdělávací konferencí, která se uskuteční 11. a 12. prosince v pražském planetáriu. Projekt organizovala platforma Steam Academy ve spolupráci s ČHMÚ, Hvězdárnou a planetáriem hlavního města Prahy, Ústavem jaderné fyziky Akademie věd ČR, spolkem Učitelská platforma a dalšími partnery. Zapojily se například školy z Prahy, Ústí nad Labem, Jihlavy, Brna, Ostravy, či ze slovenského města Sečovce nedaleko Košic.

Steam Academy je součástí platformy Steam Education. Vychází z tzv. STEAM vzdělávání, které propojuje technické obory s humanitními (z anglických názvů Science, Technology, Engineering, Art, Math). Organizace vyučuje programování, robotiku a 3D tisk a podporuje školy v zavádění moderních technologií ve výuce.

Reklama

Související témata:

Doporučované