Hlavní obsah

Z přistěhovaleckého zachránce „Spidermana“ se stal oficiálně Francouz

Původní záběry kolemjdoucích, které zachytily odvážnou záchranu dítěte visícího z balkonu.Video: Twitter/adil_Brown

 

Reklama

Imigrant z Mali zachránil v květnu malé dítě visící z balkonu pařížského bytu. Mladý Mamoudou Gassama pro něj do půl minuty vyšplhal až do čtvrtého patra. Kromě celosvětového uznání dostal medaili, povolení k pobytu a nyní i občanství.

Článek

K incidentu došlo v sobotu 26. května kolem osmé hodiny večerní. Kolemjdoucí spatřili dítě visící z balkonu bytu ve čtvrtém patře. Mladý Malijec, který na severu Paříže zrovna procházel kolem, čtyřletému chlapci okamžitě přispěchal, přes čtyři balkony, na pomoc.

Mezi internetovými uživateli si vysloužil přezdívku komiksového hrdiny Spidermana, s připomínkou, že tentokrát jde o opravdového pavoučího muže. Záběry z jeho záchrany mají na sociálních sítích miliony zhlédnutí.

Mamoudou Gassama se dočkal pochvaly od pařížské starostky i pozvánky do Elysejského paláce, kde se setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Ten mu osobně poděkoval a nabídl mu práci u hasičských sborů. Následovala medaile od města, povolení k pobytu a nyní má Gassama k práci u hasičů již i francouzské občanství.

„Je to akt velkého hrdinství ztělesňující hodnoty, které pomáhají sjednocovat společnost našeho národa, jako odvaha, nesobeckost, dobročinnost a ohled vůči těm nejvíce zranitelným,” stálo v oficiálním středečním oznámení o udělení občanství pro „Spidermana” Mamoudoua Gassamu.

Dvaadvacetiletý Malijec přicestoval do Francie minulý rok přes středomořskou migrační trasu. Ihned si našel práci ve stavebnictví. Za vydělané peníze, které dostával na ruku, nocoval v hostelech na východním předměstí Montreuil, kde je populace Malijců velká.

Reklama

Doporučované