Hlavní obsah

Z programu budoucí vlády: Zdražit nezdravé potraviny a zrychlit dálnice

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS).

Reklama

aktualizováno •

Programové prohlášení zamýšlené nové vlády už dostává jasnější obrysy. Seznam Zprávy mají k dispozici dokumenty, které včera schválily vyjednávací týmy koalic.

Článek

Budoucí vláda chce zpřísnit rozpočtová pravidla. „Budeme usilovat o to, aby se Fiskální ústava stala ústavním zákonem,“ stojí v návrhu. Upravit chce i výdajové pravidlo, aby nebylo možné zvyšovat vládní výdaje bez ohledu na rezervy a hospodářskou situaci.

Chce vytvořit také pravidlo daňové brzdy, které stanoví strop daňového břemene. „Jakmile jej složená daňová kvóta dosáhne, zvyšování daní bude automaticky vyloučené,“ píše se v návrhu.

Prarodiče na rodičovskou

Co se týče zaměstnavatelů, zamýšlená nová vláda slibuje snížit sociální pojištění, které platí za zaměstnance.

Zaměstnancům zas v programovém prohlášení slibuje podporu kratších pracovní úvazků formou úlevy na pojistných odvodech. Sleva na poplatníka by měla být valorizovaná. Zlepšit zaměstnanost má také umožnění flexibilnější distribuce péče v rodině. „Rodičovský příspěvek budou moci dostávat i prarodiče.“

Rodičům nebo prarodičům by ekonomicky aktivní příbuzní mohli pomáhat odvodem jednoho procenta svého důchodového pojištění přímo jim.

Zdražme, co je nezdravé

Koalice by rovněž rády danily spotřební daní podle škodlivosti. To by se mohlo dotknout cigaret, alkoholu a nezdravých potravin.

Obce a kraje by měly získat více peněz do svých rozpočtů z dobývání nerostných surovin na svém území. A to díky zdanění těžby. Program slibuje, že bude pamatovat i na přilehlé obce.

Dalším slibem nové koalice je zrušení EET a parametrické upravení kontrolního hlášení.

V podpoře podnikání chtějí umožnit vedení účetnictví a daňové evidence v eurech.

Nová vláda se v programovém prohlášení chce přihlásit k tomu, že limity těžby uhlí jsou pro ni konečné a neprolomitelné. „Uhelné elektrárny budou odstavovány s podmínkou zajištění dostatečných záložních kapacit,“ stojí v prohlášení. V něm se objeví i jasné vyhrazení se proti dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech čínskými a ruskými firmami.

Více fotovoltaiky

Vláda by také chtěla přispět k rehabilitaci fotovoltaiky, kterou v českých klimatických podmínkách považuje za klíčový obnovitelný zdroj. Slibují nová fotovoltaická zařízení na minimálně 100 tisících střech do roku 2025.

Pomoci by k tomu měl nový energetický zákon. „Vlastníkům se zjednoduší instalace zařízení na domech, získanou energii budou moci sdílet nebo prodávat. Podpoříme obce a společenství v jejich budování bez administrativních omezení.“

Rychlejší dálnice

Jako prioritní dálniční stavby si koalice určila Pražský okruh, D35 a dokončení D1. Na vybraných úsecích dálnic, kde to dovolí bezpečnostní posouzení, by rádi zvýšili rychlost až na 150 kilometrů v hodině.

Jako prioritu si určila i silnice II. a III. tříd. „Pro jejich financování dáme od roku 2023 minimálně šest miliard ročně.“

Dopravy by se mělo týkat i zastavení prací na kanálu Dunaj–Odra–Labe. „Zrušíme jeho územní rezervy v dotčených obcích,“ slibují.

Českou republiku chtějí zapojit do evropského vesmírného programu. „Praha jako sídlo Evropské agentury pro vesmírný program přináší příležitosti pro české firmy a startupy. Zařadíme dopravní výzkum do seznamu výzkumných priorit,“ stojí v návrhu prohlášení.

Foto: Seznam Zprávy

Současní kandidáti na vládní posty

Reklama

Doporučované