Hlavní obsah

Z premiéry v Drážďanech mladého českého operního pěvce vypískali. Němci nerozdýchali znásilnění na scéně

Začátky nejmladšího českého operního pěvce nebyly snadné.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stal se českým nejmladším operním pěvcem se stálým angažmá v zahraničí, kdybyste ho ale potkali na ulici, určitě byste jeho povolání nehádali. Jiří Rajniš je nyní stálým členem operního souboru Semperoper, podařilo se mu to i proto, že primárně nestudoval operu, ale herectví.

Článek

I když studoval herectví na pražské konzervatoři v ročníku se synem Miroslava Donutila a s herečkou Michaelou Tomešovou, odmalička ho to po vzoru rodičů táhlo k opeře. Výrazná gesta i kostýmy a silný hluboký hlas napodoboval už jako malý před zrcadlem, rodiče mu ale toto povolání dlouho rozmlouvali.

Dnes je přesto stálým členem drážďanské Semperoper. Když v ní hrál ale ve svém prvním představení, diváci ho vypískali. Naštěstí ne, kvůli zpěvu, ale kvůli roli, kterou musel v představení ztvárnit.

„Začínal jsem s poměrně nevšední operou, dlouhou, pětihodinovou. Kde jsem hrál vojáka, který bohužel na scéně vyfasoval z režijního konceptu, že musí znásilňovat chudinku, dívenku. Já jsem do toho šel s vervou tak, jak to chtěla udělat paní režisérka, nechutně, tak jsem se do toho opřel a bohužel to dopadlo tak, že mě vypískali.“ Vzpomíná na svou první roli v drážďanské opeře Jiří Rajniš.

Kromě opery byste mladého zpěváka našli ale i v posilovně nebo na zkoušce s kapelou, se kterou hraje, pro Českou republiku netradiční, sicilské písně. Že se jedná o opravdu neobvyklého operního pěvce, se můžete přesvědčit ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované