Hlavní obsah

Z rezignovaného Česka roste strach, píší Němci. Zajímají se o Cheb

Foto: Profimedia.cz

Česko-německá hranice v Hrádku nad Nisou (ilustrační foto).

Reklama

Německo znovu upozorňuje na špatnou epidemickou situaci v Česku. Média si všímají rezignace v zemi i složité situace v Chebu a výzvy Otevřete hranice sanitkám.

Článek

„Rezignace a porušování pravidel,“ stojí v titulku zprávy německé veřejnoprávní ARD, která se zabývá situací v Česku. Upozorňuje na to, že se v zemi ve velkém porušují vládní opatření a že se šíří odevzdaná nálada. „Ministr se ani neobtěžoval vidět na současném vývoji pandemie koronaviru něco pozitivního,“ připomíná web Tagesschau slova ministra zdravotnictví Jana Blatného.

Výlety na hory a oslavy papalášů

Česko prochází bolestivou třetí vlnou a pořád se drží ve smutné evropské špičce, co se týče počtu nakažených i počtu lidí, kteří koronaviru podlehli, pokračuje zpráva. A jako důvod vidí mimo jiné českou mentalitu, která pomohla lidem přežívat v době komunistického režimu: pravidla jsou tu k tomu, aby se ignorovala nebo obcházela.

Příklady jsou přitom aktuální – výjezdy rodin na hory pod záminkou služební cesty, „politická shromáždění“ v hospodách nebo narozeninová oslava v hotelu v Teplicích, které se účastnil i šéf liberecké krajské policie Vladislav Husák a „ministr sportu“ Milan Hnilička.

Televize RTL pak upozorňuje na situaci na severozápadě Čech. „V Karlovarském kraji poblíž hranic s Německem už není k dispozici žádné lůžko na jednotce intenzivní péče. Můžeme pomoci našim sousedům?“ ptá se RTL. Zároveň zmiňuje petici Otevřete hranice sanitkám, která vyzývá českou vládu k zajištění převozu pacientů do nemocnic v Bavorsku a Sasku.

„Ministr Blatný se domnívá, že zahraniční pomoc není nutná, pokud budou k dispozici kapacity v jiných částech Česka,“ objasňuje vládní stanovisko k problému přetížené Nemocnice Cheb německá televize. Připomíná přitom, že Karlovarský kraj, který je obklopen Bavorskem a Saskem, je v otázce zdravotnictví upozaďován.

Na zájem německých médií ve středu upozornil lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Pan premiér by měl spolknout hrdost a Německo o pomoc okamžitě požádat. Konečně by tak skutečně přijal zodpovědnost, o níž tak rád mluví ve svých nedělních hlášeních. Ostuda v Německu není dobrou vizitkou, hlavně tu ale jde o životy lidí!“ uvedl politik KDU-ČSL.

Bavoři i Sasové zopakovali nabídku pomoci

Agentura DPA v úterý napsala, že jsou kapacity německých nemocnic u hranic s Českem snížené, ale i tak jsou dál připraveny pomoci s péčí o české pacienty. „Dál platí nabídka, kterou bavorská vláda české straně adresovala, tedy že ji podle svých sil podpoří,“ citovala DPA mluvčí bavorské zemské vlády. Minulý týden zopakoval nabídku pomoci Česku také saský premiér Michael Kretschmer.

K převozu pacientů do Německa vyzvalo vládu v Praze Zastupitelstvo Karlovarského kraje. Premiér Andrej Babiš ale o víkendu označil nápad za nesmysl. Ministr Blatný v pondělí oznámil, že do Chebu vyšle tým, který prověří kapacity místní nemocnice.

Saský deník Sächsische Zeitung (SZ) se v souvislosti s pandemií koronaviru ptá na to, co by se stalo, kdyby se Německo najednou rozhodlo, že na své území nepustí tisíce českých pendlerů. Noviny upozorňují, že Češi jsou v příhraničí často klíčoví pro fungování německých nemocnic i sociálních služeb. „Na české zaměstnance se ale také spoléhá odvětví hotelnictví, gastronomie, cestovního ruchu, maloobchodu, průmyslu a logistiky,“ dodává SZ.

Zároveň však prý v Německu z Česka jako „z nebezpečného souseda“ roste strach. „Oblasti Bavorska v příhraniční jsou považovány za epicentrum pandemie v Německu. Podle Institutu Roberta Kocha na začátku týdne byly mezi deseti nejvíce zasaženými okresy čtyři z Bavorska, všechny sousedí s Českem,“ uvádí deník.

Zmiňuje také, že pendleři čelí přísným opatřením a musí se nechávat pravidelně testovat, což pro ně představuje velkou míru nejistoty a projevuje se to už i na výpovědích v práci.

Reklama

Doporučované