Hlavní obsah

Z robota na auto za jednu minutu. Japonci vytvořili Transformera

Robot se změní v auto během minuty.Video: Reuters

 

Reklama

J-deite RIDE měří téměř čtyři metry a vejdou se do něj dva lidé, kteří v něm mohou být i během procesu, při němž se transformuje ve sportovní auto. Vyvinuli ho technici japonské firmy Brave Robotics. Ředitel společnosti našel inspiraci v animovaných filmech ze svého dětství.

Článek

Technici z japonské firmy Brave Robotics odhalili robota schopného transformovat se v auto, ve kterém mohou skutečně jezdit lidé. Výtvor na pomezí kultovního seriálu Strážci vesmíru nebo filmových Transformers nazývají prvním takovým úspěchem svého druhu v historii robotiky.

Robot s pracovním označením J-deite RIDE měří 3,7 metru a je dvoumístný. Proces transformace, i s oběma pasažéry „na palubě”, ve sportovní vůz mu trvá zhruba minutu. Robot může chodit rychlostí 100 metrů za hodinu, nebo jezdit po čtyřech kolech. Jeho vývojáři ale říkají, že jízdu autem mimo prostory továrny, ve které na robotovi pracovali, zatím ještě nezkoušeli.

„Přiznávám, že pokud by se mne někdo zeptal, jestli to není drahá hračka, řekl bych, že je,” řekl výkonný ředitel společnosti Robotics Kenji Ishida. „Nikdo se ale ještě nikdy nepokusil vytvořit tak pokročilou technologii, takže si nemyslím, že by šlo o maličkost. Jakmile si takových výtvorů někdo všimne, mohl by se ukázat i jejich nový potenciál,” dodává.

Brave Robotics projekt zahájili ve spolupráci s korporací Asratec, která patří pod japonský konglomerát mobilních a jiných technologií Softbank, a také manufakturami Sansei Technologies. Vývojáři projektu podle agentury Reuters říkají, že robota hodlají zdokonalit pro využití v zábavním průmyslu, jako například v zábavních parcích nebo při přehlídkách v ulicích měst.

Ishida přiznává, že inspiraci pro vývoj a konstruování vynálezu měl ve svém dětství a animovaných filmech, kde takové roboty, transformující se v něco jiného nebo kombinující se navzájem, viděl.

„A tak jsem vyrostl ve víře, že roboti musí být schopní takových věcí, což se stalo mojí motivací pro jejich vývoj,” dodává ředitel společnosti.

Reklama

Doporučované