Hlavní obsah

Z rodného domu Jana Palacha je stále staveniště. Má tu být muzeum, otevření se však odkládá

Reportáž ze středočeských Všetat, kde je rodný dům Jana Palacha.Video: Šárka Kabátová

 

Reklama

Původní plán přitom počítal s tím, že se opravený Palachův dům představí veřejnosti už loni v srpnu při 50. výročí okupace.

Článek

Ani po padesáti letech od smrti Jana Palacha se stát nedokázal postarat o otevření muzea v jeho rodném domě ve Všetatech.

Národní muzeum nestihne pamětní místo otevřít ani do 50. výročí Palachova činu – kdy se student historie ve dvaceti letech upálil na protest proti tomu, jak se společnost smiřovala s obnovenou nesvobodou po srpnové okupaci 1968.

Původní plán přitom počítal s tím, že se opravený Palachův dům představí veřejnosti už loni v srpnu při 50. výročí okupace.

Právě z domu s číslem 337 ve všetatské Smetanově ulici odjížděl Jan Palach 16. ledna roku 1969 v den svého činu do Prahy.

„Matka Jana Palacha se mě pořád ptala: Mělo to smysl?“ Poslední rozhovor s Dagmar Burešovou

Palachův odkaz v rukou fašistů. Jak si italská krajní pravice přivlastnila symbol, který jí nepatří

Další připomínkou osobnosti Jana Palacha by měl být právě po něm pojmenovaný památník. Jeho odhalení se však oddaluje až na srpen tohoto roku.

„Jediné zdržení, které v průběhu realizace nastalo, bylo čtyřikrát opakované výběrové řízení, přičemž třikrát se nepřihlásil žádný uchazeč do soutěže o nejlepší návrh,” vysvětluje mluvčí Ministerstva kultury Petra Hrušová.

Rekonstrukce domu, ve kterém Palach vyrůstal, sice už začala, stavební práce ale komplikují nízké teploty a sníh.

Celkový rozpočet projektu je 21 milionů korun, přičemž náklady na stavbu činí 16 milionů korun. Do této částky je započítaný výkup nemovitosti, architektonická soutěž, projektová dokumentace i rozpočet expozice.

Reklama

Související témata:

Doporučované