Hlavní obsah

Z rukou úřadujícího prezidenta to nedokážu převzít, říká Kovy o navržení na vyznamenání

Youtuber Kovy o navržení na státní vyznamenání.Video: Youtube.com

 

Reklama

Mezi osobnostmi navrhovanými na státní vyznamenání je i youtuber Karel Kovář známý pod přezdívkou Kovy. Za návrhem stojí poslanec Pirátů Tomáš Martínek.

Článek

Martínek médiím řekl, že se na vyznamenání rozhodl navrhnout osoby, které se zasazují o uvádění lživých informací objevujících se na internetu na pravou míru. Kovymu navrhuje udělit medaili Za zásluhy nižšího řádu v oblasti vzdělávání.

Kovy nečeká, že by vyznamenání z rukou prezidenta Miloše Zemana obdržel. „Velice mě to překvapilo. Vnímám to jako gesto. Schválen nebudu, a i kdybych byl, tak z rukou úřadujícího prezidenta to nedokážu převzít,“ řekl pro Seznam.

„Zásadně nesouzním s tím, jak reprezentuje Českou republiku. Nesouzním s tím, jak rozděluje společnost, nebo s tím, že i pro udělení vyznamenání cíleně vybírá lidi, kteří mají v určité skupině lidí vyvolat negativní emoce,“ dodal.

Tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček prostřednictvím twitterového účtu ČÚTI uvedl, že Kováře nelze za jeho „ideologickou činnost“ ocenit. Stejně se vyjádřil také o zakladateli serveru manipulatori.cz Petru Nutilovi. Toho stejně jako Kováře navrhuje na vyznamenání poslanec Pirátů Martínek.

Reklama

Doporučované