Hlavní obsah

Z ruských hrozeb zbyla velká slova. Moskva proti raketám nezasáhla

Syrská protivzdušná obrana se brání americkému útoku.Video: Reuters, Reuters

 

Reklama

Ještě před pár dny ruští představitelé upozorňovali USA, že proti jakémukoliv raketovému útoku na Sýrii zasáhnou, rakety sestřelí a dokonce zaútočí na místa, odkud byly střely vypáleny. Což znamená, že by museli napadnout například americké válečné lodě či letadla. Nic z toho se nestalo.

Článek

Ruská protivzdušná obrana se nijak nepodílela na zastavení amerického raketového útoku proti Sýrii, uvedlo ruské ministerstvo obrany. „Žádná z řízených střel vypálených Spojenými státy a jejich spojenci nevstoupila do zóny ruské letecké obrany v okolí Tartúsu a Hmímímu,” stojí v prohlášení ruské armády.

Ruské ministerstvo obrany však zároveň informovalo, že Sýrie použila zbraně ruské výroby k vlastnímu zásahu proti spojeneckým raketám. „Syrské vojenské letiště Dumajr východně od Damašku bylo napadeno 12 řízenými střelami. Protivzdušná obrana syrských ozbrojených sil zastavila všechny tyto střely,” uvedlo ministerstvo.

Při zásahu Damašku byly podle Moskvy použity systémy protiraket S-125, S-200, Buk a Kvadrat. Všechny byly vyrobeny v Sovětském svazu před více než 30 lety.

Sledujte ON-LINE ze zásahu proti Sýrii

Reklama

Doporučované