Hlavní obsah

Z teroru v Paříži může těžit Le Penová a další radikálové

Večerní zpravy 21. 4. 2017

 

Reklama

Útok v Paříži, k němuž se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, by mohl mít podle analytiků vliv na nedělní hlasování v prvním kole prezidentských voleb ve Francii. Nahrát by mohl kandidátům, kteří zastávají radikální názory.

Článek

Například konzervativec François Fillon nebo nacionalistka Marine Le Penová chtějí odebírat občanství osobám odsouzeným z terorismu. Takové řešení další kandidát - centrista Emmanuel Macron, kritizuje a označuje ho za neúčinné opatření, které pachatele od jejich činů neodradí.

Reakce prezidentských kandidátů na teroristický útok.

Podle francouzského premiéra Bernarda Cazeneuvea se právě Le Penová a Fillon snaží z atentátu vytěžit politický kapitál. Oba kandidáti, kteří se v nedělních volbách ucházejí o přízeň voličů, obvinili jeho vládu, že nebere bezpečnostní rizika v zemi dostatečně vážně.

Prezident François Hollande slíbil, že během nedělního hlasování budou přijata nejpřísnější bezpečnostní opatření. Na průběh má dohlížet víc než padesát tisíc strážců zákona.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který byl proveden ještě před atentátem a který zveřejnila televize BFM TV, by centristický kandidát a bývalý ministr hospodářství Emmanuel Macron měl první kolo vyhrát se zhruba 24 procenty hlasů. Nacionalistka Marine Le Penová by měla 21,5 procenta, kandidát konzervativní pravice a bývalý premiér François Fillon 20 procent a levicový radikál Jean-Luc Mélenchon 19,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované