Hlavní obsah

Z Tokia může být druhý New York, varuje japonský epidemiolog

Foto: Profimedia.cz

V Japonsku hrozí strmý nárůst v počtu nových případů nákazy koronavirem.

Reklama

Japonsko zaznamenalo prvního nakaženého koronavirem v polovině ledna. Od té doby přibylo jen přes 2000 nových případů a země byla chválena za příkladný boj s nákazou. Po prvním vítězství však hrozí nová vlna epidemie.

Článek

Do téměř 130milionové země přišel koronavirus poprvé 16. ledna z Číny. Šlo o teprve druhý případ nákazy mimo čínské území, odkud si ho japonský cestovatel přivezl.

Na konci února, tedy o měsíc a půl později, bylo v Japonsku přes 200 nakažených a japonský premiér Šinzó Abe uzavřel do začátku dubna školy. Země s nejstarší populací na světě také přitvrdila a uvalila domácí karanténu na cestující z Číny a Jižní Koreje. Jinak běžel život v zemi vycházejícího slunce téměř normálně a budoucnost vypadala slibně.

Počet nových případů od té doby vzrostl. V pátek evidovalo Japonsko podle specializovaného webu Univerzity Johnse Hopkinse 2617 infikovaných a 63 úmrtí. V hlavním městě se průměrný počet nově nakažených za den od minulého týdne zdvojnásobil.

Místo 41 nových případů denně už je jich 97, a země tak potenciálně čelí další vlně epidemie.

Japonský epidemiolog v rozhovoru pro CNN uvedl, že pokud bude tento trend pokračovat, Tokiu hrozí podobný scénář, jaký teď zažívá americký New York. Tedy tisíce nakažených a přeplněné nemocnice. V Tokiu přitom zbývá pro pacienty s koronavirem jen 120 nemocničních lůžek a japonská vláda zvažuje přesunutí některých pacientů do hotelů.

Kromě nedostatečné kapacity nemocnic je v zemi problém s testováním. Na test je dlouhá čekací doba a není jisté, zda ho člověk s podezřením na koronavirus vůbec dostane.

Japonská vláda je přitom kritizována za nízký počet prováděných testů a také za přísná kritéria, která k testu opravňují. Test může být proveden pouze u člověka, který má vyšší teplotu než 37,5 stupně Celsia, a to po dobu nejméně čtyř dní. Výjimku lze udělit pouze u starších a chronických pacientů nebo u lidí, kteří se prokazatelně setkali s nakaženým.

Do 20. března provedlo Japonsko pouze 118 testů na jeden milion lidí. Využilo tak pouze 15procentní kapacitu ze 7500 testů, které může denně provádět.

Japonský národní institut infekčních nemocí argumentoval tím, že chtějí zachovat omezené zdravotnické prostředky pro ty, kdo je budou skutečně potřebovat. „To, že máme velkou kapacitu na testování, automaticky neznamená, že ji musíme hned využít,“ dodal k tomu japonský ministr zdravotnictví Yasuyuki Sahara.

I přes vzrůstající hrozbu zatím Japonsko nevyhlásilo nouzový stav a nezvažuje ani uvalení karantény na hlavní město. Vláda pouze doporučuje občanům, aby zůstávali doma, dodržovali sociální odstup a necestovali. K přísnějším restrikcím patří hlavně zákaz vstupu cizincům z více než 70 zemí včetně USA. Lidé, kteří do země přicestují, musí podstoupit dvoutýdenní domácí karanténu.

Starostka Tokia Yuriko Koiková přitom v pátek na tiskové konferenci varovala, že Tokio je na pokraji epidemie.

Reklama

Doporučované