Hlavní obsah

Z tradičních jurt na sídliště. Český developer zásadně mění život tisícům mongolských rodin

V jurtě se celou zimu pořádně neumyjete. Pro práci v kanceláři jsou nové byty pro mladé Mongoly jediná volba, říká Rejchrt.Video: Renata Kalenská

 

Reklama

Prodej stáda koz nebo ovcí, hypotéka za podobných podmínek jako v Evropě a nevratná stotisícová půjčka. Tak Mongolové financují nové byty v rezidenční čtvrti města Erdenet.

Článek

„V Mongolsku potřebujete šest povolení pro stavbu sídliště. V Praze musíte mít pětačtyřicet stanovisek a povolení. Tam ale narážíte třeba na to, že není z čeho stavět,“ srovnává ve Výzvě problémy s novou výstavbou spolumajitel developerské společnosti Finep Pavel Rejchrt.

V Erdenetu, třetím největším mongolském městě, od roku 2013 staví rezidenční čtvrť, jakou známe například z pražských Stodůlek. Rozdíl je ale v tom, že zákazníci se do svých bytů stěhují z rozsáhlého jurtoviště, které je hned vedle Erdenetu (jurtoviště i nové bytové domy uvidíte v úvodním videu).

„Klient přijde v kožichu do nového bytu, spláchne záchod a rozzáří se. To je pro developera nádherný pocit. Ale sám přemýšlím, jestli jim touto civilizační změnou přinášíme štěstí,“ popisuje Rejchrt.

Zvyšují takové projekty sociální napětí mezi mongolským venkovem a městem? Jsou byty evropského střihu pro zákazníky z jurt dostupné? A co Rejchrt udělal s koněm, kterého dostal v Mongolsku darem? Pusťte si rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den ve 21:00 a 21:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované