Hlavní obsah

Z tvrze na Strakonicku se stane kulturní centrum pro mladé umělce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Z nedávno rozpadlé středověké tvrze v Mladějovicích na Strakonicku vzniká kulturní centrum. Objekt už 12 let opravuje občanské sdružení a dosavadní investice na obnovu činily více než deset milionů korun.

Článek

Po dokončení rekonstrukce tvrz nabídne především zázemí pro mladé umělce. Komplex tvoří dům Čápovna, který nese jméno podle čapího hnízda na západním štítu, a Panský dům. „V obou budovách bude řada dílen a prostor pro kulturní tvorbu mládeže, včetně ubytování a stravování účastníků. Vzniknou zde audiovizuální dílna s možností profesionální tvorby filmů, nahrávací studio, keramická a výtvarná dílna, dramatický a hudební sál,“ uvedli manželé Lucie a Bernard Durychovi, kteří v roce 2009 zchátralý objekt koupili

Projekt má podle něj pomoci v kariéře hlavně žákům lidových škol umění. „Jejich síť v České republice je celosvětově naprosto unikátní. A děti, které umělecké školy navštěvují, mají většinou neobyčejný talent, jen ho nedokáží tolik prodat. A v tom jim chceme pomoci, aby mohli realizovat své záměry,“ uvedl.

Tvrz v Mladějovicích pochází ze 13. století. Podobu částečně změnily dvě rozsáhlé rekonstrukce. První byla podle Durycha kolem roku 1583 a přestavěla objekt do renesanční podoby. „Další rekonstrukce následovala po první pozemkové reformě v roce 1921,“ řekl.

Když Durychovi tvrz v roce 2009 koupili, byla řadu let opuštěná a zanedbaná. Třetina objektu byla zřícená. „Začali jsme shánět finance a postupně rekonstruovat. Sice mě už teď trochu dohání stáří, a ty práce jdou o trochu hůře a pomaleji, ale pořád pokračujeme,“ uvedl sedmašedesátiletý Durych.

Podle něj by rekonstrukce tvrze měla skončit v roce 2024. Projekt počítá i s úpravami venkovních prostor. „V zahradě bude jedna pevná scéna a mobilní scéna pro hudebníky a dramatickou tvorbu a letní kino s kapacitou až 200 diváků. Vzhledem ke kapli se zde bude pořádat pouť a posvícení a prodejní výstavy prací Domova pro osoby se zdravotním postižením Osek a tvorby mládeže,“ řekl.

Členové občanského sdružení, které za obnovu tvrze stojí, na rekonstrukci strávili více než 5000 hodin práce. Projekt podpořily fondy EHP, na nichž se podílejí Norsko, Lichtenštejnsko a Island. V následujících třech letech fondy na rekonstrukci uvolní téměř 23 milionů korun.

Reklama

Doporučované