Hlavní obsah

Z Tyrolska se stane obří laboratoř. Vyzkouší tam, zda Pfizer stačí na mutace

Foto: Profimedia.cz

Policejní kontrola na tyrolských hranicích.

Reklama

V tyrolském okrese Schwaz se chystá hromadné očkování místních obyvatel s cílem dostat pod kontrolu šíření jihoafrické varianty covidu. Operace má vědcům pomoci ověřit účinnost vakcíny Pfizer proti této mutaci.

Článek

Každý dospělý obyvatel s bydlištěm v okrese Schwaz na severu Tyrolska se může dobrovolně a zdarma nechat očkovat proti covidu-19. V oblasti se totiž nadále šíří takzvaná jihoafrická varianta covidu-19.

Tyrolský okres se pro vědce stane jakousi velkou laboratoří, kde budou moci sledovat, jak účinná je vakcína Pfizer/BioNTech proti jihoafrické mutaci, píše deník The New York Times. Odborníci se u této mutace obávají, že značně snižuje účinnost očkovacích látek. Většina výrobců vakcín ale stále provádí testy s cílem zjistit, jak výrazný vliv na funkčnost vakcíny mají nové mutace včetně té jihoafrické.

Tyrolsko je podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze největším ohniskem mutace v Evropské unii. Rakousko už na šíření mutace dříve reagovalo a obyvatelé Tyrolska nemohou opustit spolkovou zemi bez prokázání se negativním testem.

Úřady v okrese Schwaz ve čtvrtek vyzvaly místní obyvatele, aby se registrovali k dobrovolnému očkování. Čas na zapsání se do seznamu očkovaných mají do pondělí 8. března, s vakcinací se pak má začít 11. března na 21 místech v okrese. Do nedělních šesti hodin ráno se podle rakouské stanice ORF registrovalo téměř čtyřicet tisíc lidí, tedy asi dvě třetiny dospělých obyvatel okresu.

Schwaz ma zatím k dispozici sto tisíc očkovacích látek od společnosti Pfizer/BioNTech, které kvůli nutnosti vakcinace dvěma dávkami stačí pro padesát tisíc lidí. Vakcíny pro region mimořádně uvolnila rakouská vláda s cílem urychlit očkování v oblasti, informoval kancléř Kurz a ministr zdravotnictví Rudolf Anschober.

Rakousku se povedlo vyjednat s Evropskou komisí očkovací látky navíc právě pro vakcinaci v nejzasaženějším regionu země výměnou za poskytnutí dat o účinnosti vakcíny proti nové mutaci vědcům z celého světa, uvádí The New York Times. O extra dodávce vakcín měl rakouský kancléř jednat přímo s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

„Naším cílem je zastavit, ne-li vymýtit jihoafrickou variantu,“ citují NYT tyrolského zemského hejtmana Günthera Plattera. „Chceme naše lidi ochránit před touto mutací,“ dodal Platter.

Očkovací operace v Tyrolsku je první podobnou akcí na území Evropské unie, která zatím v tempu očkování výrazně zaostává za Spojenými státy nebo Velkou Británií. Podle The New York Times zatím v EU dostalo alespoň první dávku očkování pouze šest procent obyvatel, zatímco v USA šestnáct procent obyvatel a ve Spojeném království dokonce jednatřicet procent místních.

Tyrolské hranice od konce února střeží tisíce policistů, opustit spolkovou zemi lze pouze s negativním testem na koronavirus. Zavedená přísnější opatření se ale ještě před startem očkovací operace začínají projevovat - zatímco na začátku února se denní počet osob nakažených jihoafrickou mutací viru pohyboval okolo dvou stovek, ve středu Tyrolsko zaznamenalo pokles na celkem 88 nových případů nákazy, většina případů připadá právě na okres Schwaz. Ani to ale nezabránilo tomu, aby Německo i přes nesouhlas Bruselu právě s touto spolkovou zemí v únoru uzavřelo hranici.

Proč se jihoafrická mutace šíří právě v severním Tyrolsku, je stále nejasné. Nejdříve podezření padlo na milovníky zimních sportů, spolková země totiž těsně před Vánoci otevřela místní skiareály. Rázem začaly přibývat zprávy o různém zneužívání mezer v pravidlech daných celostátní vládou. Tento týden ale kabinet Sebastiana Kurze spojitost šíření mutace s otevřením skiareálů odmítl.

Stejně tak vláda podle serveru The Local.at odmítla spekulace, že jihoafrickou variantu viru do této části Rakouska zavlekli hráči golfu z oblasti Zillertalu, kteří měli soukromým letadlem navštívit golfová hřiště v Jihoafrické republice. Poslední teorii představil člen místních Zelených Gebi Mair, podle něhož se jihoafrický kmen covidu-19 dostal do Tyrolska ze sousedního Bavorska, uvádí deník Kronen Zeitung. Tyrolské úřady nicméně uvedly, že už mají „několik slibných stop“, jak se mutace do země dostala, stále ale čekají na potvrzení.

Reklama

Související témata:

Doporučované