Hlavní obsah

Z Ústí nad Labem možná zmizí herní automaty z heren i kasin

Foto: pxhere.com

ilustrační foto.

Reklama

Ústí nad Labem má připravenou vyhlášku regulující hazard na území města, která zakazuje provozování herních automatů v hernách i kasinech. Povolena zůstane živá hra v kasinech.

Článek

„Město při přípravě vyhlášky vycházelo z toho, že uživateli herních automatů jsou z velké části lidé, kteří pobírají sociální dávky, a hraní ještě více prohlubuje jejich problémy,“ sdělil náměstek primátora Tomáš Vlach. Vyhláška bude podle něj v pondělí předložena zastupitelům, kteří rozhodnou o její konečné podobě.

„Pořád by zde byla možnost provozovat legální hazard formou živé hry, turnaje malého rozsahu nebo binga, ale herní prostor už by byl pouze v prostorách kasin, nikoli heren,“ řekl Vlach. Nová vyhláška by podle něj měla přispět ke zvýšení ochrany zdraví a ke snížení negativních sociálních dopadů na obyvatele zejména v nízkopříjmových lokalitách. „Dlouhodobě si všímáme, že například příjemci sociálních dávek upínají naději k tomu, že prostřednictvím hazardu zlepší své postavení a zvýší své příjmy, což je vrhá do ještě hlubší krize,“ dodal náměstek.

Kvůli připravované vyhlášce se konala i veřejná on-line debata, které se například účastnili zástupci iniciativy Občané proti hazardu, zástupci Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti či zástupci sdružení Drug out club. Protinávrh, který chce na pondělním zasedání zastupitelů předložit Pirátská strana, jež je součástí PRO! Ústí, na debatě představil zastupitel Lukáš Blažej. Návrh počítá se zachováním technických her při splnění určitých podmínek.

Provozovna herních automatů se například nebude smět podle protinávrhu nacházet ve vzdálenosti menší než 200 metrů vzdušnou čarou od školských zařízení, nádraží či pošt, dále bude muset být dál než 50 metrů vzdušnou čarou od jiné provozovny s povoleným provozem technické hry, nebude moct být umístěna v bytovém domě se třemi a více byty nebo se nebude smět nacházet v budově, ve které je veřejnosti podáván alkohol, o čemž strana jedná s ministerstvem vnitra. Omezení by se týkalo i času, kdy by bylo zakázáno technické hry provozovat. „Tím by se odstranila kombinace dvou závislostí, že někdo jde, opije se a následně jde hrát,“ řekl Blažej. Dodal, že pokud by byl protinávrh schválen, technické hry by vyhledávali jen hráči, kteří nemají žádné problémy, a pak ti, kteří jsou na hrách závislí. Podle zastupitele jsou takoví hráči schopni i při nulové toleranci hazardu jet třeba do jiného města, kde je hazard povolen.

Reklama

Doporučované