Hlavní obsah

Z utrženého potrubí stále uniká ropa. Patnáct let od havárie

Čištění oceánu po katastrofě na Deepwater Horizon. (Zdroj: Flickr.com)

Reklama

Denně se z poškozeného vrtu dostane do Mexického zálivu mezi 1,5 a 17 tisíci litry ropy. Nově získaná data vědců z Národního úřadu pro oceán a atmosféru a Floridské univerzity tak ukazují plný rozsah nehody z roku 2004.

Článek

Hurikán Ivan, který v roce 2004 zasáhl východ Spojených států způsobil kromě jednorázových škod i jednu dlouhodobější. Podmořský sesuv půdy utrhl z ropné plošiny svazek potrubí a pump, které pohřbil pod nánosem bahna a sedimentů. Společnost Taylor Energy, které plošina patřila, na situaci zareagovala tak, že devět trubek „zašpuntovala“ v naději, že ropa nebude dále unikat do oceánu. Spustila také speciální trychtýře, kterými odčerpávala uniklou kapalinu.

Televize CNN však nyní upozornila na výzkum, na kterém spolupracovali vědci z Národního úřadu pro oceán a atmosféru a Floridské univerzity. Ti pomocí dvou měření zjistili, že do Mexického zálivu stále uniká mezi 1,5 a 17 tisíci litry ropy každý den. To je až tisíckrát větší množství, než jaké původně společnost Taylor Energy avizovala, že se do vody dostane. Vzhledem k tomu, že událost je již patnáct let stará, není možné přesně říci, kolik ropy uniklo. Podle údajů CNN však k minulému roku do oceánu vyteklo přes 580 milionů litrů ropy.

Taylor Energy po katastrofě ukončila svá aktiva týkající se ropného a plynového průmyslu a podle svých webových stránek existuje již jen proto, aby napravila škody způsobené únikem. Podle ní také veškerá ropa, která se uvolňuje do vody, v současné době pochází z bahna a sedimentu. Podle jednoho z autorů studie Andrewa Masona to není pravda. „Výzkum ukazuje, že ve skutečnosti pochází z nádrží, z těch ropných trubek, a ne ze zbytkové ropy na dně oceánu,“ uvedl Mason pro CNN.

Podle Masona je také dobře, že se situaci snaží kontrolovat pobřežní stráž, upozorňuje ale, že ropa stále uniká. Speciální trychtýře se navíc velmi opotřebovávají, pokud jsou v oceánu potopeny dlouho. „Bylo správné, že jsme konečně uznali, že je v oblasti problém. Takhle se můžeme posunout ze stavu, že je vše v pořádku, do stavu, kde hledáme řešení,” dodal Mason. Společnost Taylor Energy pro televizi CNN uvedla, že poslední zprávu neviděla, a nemohla tedy ověřit její správnost, její prioritou ale prý je stále náprava škod.

Reklama

Související témata:

Doporučované