Hlavní obsah

Z uzavřené Zenklovy ulice mizí obchodníci, ušlé tržby jim nikdo nenahradí

V Zenklově ulici končí spousta obchodů.Video: Jaroslav Kejzlar

 

Reklama

Zenklova ulice v pražské Libni je uzavřena teprve dva a půl měsíce, přesto už v ní zrušilo provozovnu několik obchodníků. A další budou přibývat.

Článek

Plánované opravy Zenklovy ulice zahájilo město 3. ledna letošního roku. Špatný stav tramvajové dráhy i přilehlých chodníků si vyžádal uzavření celé ulice na více než osm měsíců.

S uzavírkou se potýkají hlavně místní podnikatelé. Během února zrušila svou provozovnu galanterie nebo protější večerka. Majitelé nabízejí uvolněné prostory k pronájmu, nikdo o ně ale nemá zájem dřív než od září, kdy by měla plánovaná rekonstrukce ulice skončit.

Majitelce optiky Karolíně Hruškové klesly minulý měsíc tržby o 50 procent, v březnu pak očekává ještě výraznější ztrátu. O případné kompenzaci ze strany úřadů prý ale nejedná.

„Nárok na kompenzaci vzniká teprve ve chvíli, kdy se sem lidé nedostanou ani pěšky,“ vysvětluje Karolína Hrušková s tím, že příští měsíc svůj obchod raději přesune na Floru.

„Kdyby někdo viděl, jak to tady fungovalo ještě před čtrnácti dny, kdy vám přede dveřmi stál bagr a ještě byl otevřený výfukem rovnou do dveří, tak to už bych považovala za prakticky nepřístupné,“ dodává.

S malou klientelou se potýká i majitel bistra se srbskými specialitami Radenko Jovanović. O plánované uzavírce dopředu nevěděl, a proto v lednu otevřel svůj nový podnik. Hned vzápětí mu pod okna najela těžká technika.

„Nikdo kolem nemá takové jídlo jako já. A lidé, kteří přijdou jednou, se zase vrátí. To je dobré. Myslím, že vydržím,“ říká optimisticky Radenko Jovanović a vysvětluje, že se uživí i proto, že mu majitel prostor snížil nájem na polovinu.

Reklama

Doporučované