Hlavní obsah

Z válečné munice uniká yperit. Zamořuje belgické pobřeží

Unikající bojové plyny z munice ze světových válek mohou v budoucnu představovat vážné ohrožení.Video: Archive.org, Marek Martinovský

 

Reklama

Z podmořských „skládek“ munice z dob první světové války na pobřeží Belgie unikají nebezpečné látky. Podle belgického tisku zaznamenaly úřady na pobřeží u obce Knokke-Heist stopové množství yperitu a také TNT, a to celkem na 23 místech.

Článek

Většina ze zhruba 35 tisíc tun munice na pobřeží Belgie je německého původu. Pochází z potopených lodí, velké množství bomb ale armády do vody svrhly úmyslně – například při ústupu. Nebezpečí představuje především munice, která obsahovala bojové plyny.

Hořčičný plyn známý také jako yperit se užíval v bojích první světové války. Poškozuje především oči, tkáně a dýchací ústrojí. Poprvé ho použili Němci v roce 1917. Podle deníku The Washington Post experti už dlouho varují, že by k úniku této látky z podmořských skládek mohlo dojít.

Po vyčištění kontaminovaných míst volá podle místního deníku Het Laatste Nieuws guvernér Západních Flander Carl Decaluwé. “Raději bychom to měli udělat teď, než se začnou úniky zhoršovat,” uvedl.

Starosta obce Knokke-Heist Leopold Lippens však varoval před ukvapeným jednáním. „V Severním moři jsou desítky, ne-li stovky hřbitovů munice, obzvlášť pak u francouzského pobřeží. Proč je to najednou problém tady?” vyjádřil se Lippens.

Podle deníku však nepředstavují jediné nebezpečí v evropských mořích jen bojové plyny. V období dvou světových válek se totiž v Baltském a Severním moři nashromáždilo také obrovské množství námořních min.

Jen v samotném Baltu se jich nachází zhruba 80 tisíc. Ačkoliv úřady pobřežních států pracují na jejich odstranění, jde o velmi časově náročnou činnost a vystopovat jednotlivé miny není vůbec jednoduché.

Reklama

Doporučované