Hlavní obsah

Z válečného veterána golfistou: Životní ránu už jsem zahrál, říká Lidinský

Hostem Ušáku Jaromíra Bosáka byl Miroslav Lidinský.Video: Jaromír Bosák

 

Reklama

To, co všechno už Miroslav Lidinský stihl, to je na několik životů. Policista, voják, válečný veterán, specialista na takřka veškeré vojenské dovednosti, golfista, střelec, lyžař, předseda asociace handicapovaných golfistů.

Článek

A vešla se i politika, byť nakrátko.

Když odlétal na misi do Afghánistánu jako člen Útvaru speciálních operací Vojenské policie, nemohl tušit, že při jedné z akcí bude jeho levá noha zasažena protitankovou střelou. Nakonec mu byla amputována ke kolenu. Sám říká, že tuto skutečnost nebral ani tehdy, ani dnes stylem – proč zrovna já. Takřka okamžitě začal pracovat na tom, aby se mohl vrátit do služby, což už ale nebylo možné.

Nový smysl života mu dal sport. V tak motoricky složitém sportovním odvětví, jako je golf, se dostal do evropské špičky. Možná i proto, že s úsměvem říká: „Moje poranění je ve srovnání s tím, s čím se musí vyrovnávat mnozí kolegové, jen taková rýmička.“ Hlavním důvodem je samozřejmě trénink, kterému věnoval hodně času i úsilí. Ale u golfu nezůstalo. Na sjezdových lyžích se kvalifikoval na zimní olympijské hry v roce 2018, čímž si splnil velký sen. Dnes pro změnu prohání světovou konkurenci ve sportovní střelbě.

Miroslavovi není jedno, jak se jistá část politického spektra vyjadřuje o českých vojácích na zahraničních misích a jak se chová k válečným veteránům. Situace se pode něj sice zlepšuje, ale srovnávat ji s tou v USA nebo Velké Británii se nedá. Přitom výkony českých vojáků jsou s těmi ze zmiňovaných zemí minimálně srovnatelné. Opět je za tím tvrdá příprava – fyzická i psychologická. Musíte být připraven i na to, že váš kolega vedle vás může zemřít.

V Ušáku Miroslav Lidinský vypráví i o svém krátkém kontaktu s politikou, s níž už dnes nechce mít nic společného, o tom, jak jsou financovány teroristické bojůvky v Afghánistánu, nezapomene na místo, kde se mu povedla životní golfová rána, stranou nezůstane ani debata, jestli potřebuje na každou sportovní činnost jinou protézu, a povypráví i o pocitech v momentě, když víte, že musíte zabít, aby nepřítel nezabil vás.

Reklama

Související témata:

Doporučované