Hlavní obsah

Z vedra je předvolební hit. Experti ale varují, že do podzimu lidé na horka zapomenou

Praha se má podle politiků proměnit v zelenou oázu.Video: Rudolf Požár, Seznam Zprávy

 

Reklama

Z horka se stává politické téma. Strany před volbami zveřejňují své plány na ochlazení města.

Článek

Piráti plánují v případě úspěchu v komunálních volbách sázet stromy, budovat zelené střechy a rozmisťovat vodní prvky. Jejich kandidát na primátora Zdeněk Hřib ve středu oznámil, že se chce připojit k iniciativě Million Trees a vysázet v Praze milion stromů.

„Je nutné umožnit výsadbu stromů v ulicích, což nejde bez toho, aniž by byly koordinovány opravy a technika v zemi,“ říká kandidát Pirátů na pražského primátora Zdeněk Hřib. Růstu stromů totiž často brání podzemní inženýrské sítě. Podle Hřiba se obyvatelé města osázeného zelení cítí šťastněji.

Hřib chce motivovat i majitele domů k výstavbě takzvaných zelených střech osázených rostlinami. „Mělo by se jednat o dotační program v hodnotě zhruba sto milionů korun na čtyři roky. Za tyto peníze by mělo vzniknout několik nových zelených střech. Dokážu si představit, že jich bude sto.“ Součástí návrhu je i rozmisťování pítek a mlžítek ochlazujících okolí.

Také Zelení ve čtvrtek představili svůj záměr, jak ochladit Prahu. V příštím roce navrhují rozmístit v ulicích až tisíc mlžítek, která rozprašují vodní mlhu. Vedle rozšiřování mlžítek plánují sázet stromy. Ondřej Mirovský, kandidát Zelených na primátora, chce také zastínit dětská hřiště.

„Podle prognóz už sice nebude 35 stupňů Celsia, ale stále bude horko. Pokud bude svítit slunce, je potřeba hřiště zastínit,” řekl Mirovský.

Téměř stejný plán schválil v červnu pražský magistrát. Implementační plán adaptační strategie věnující se klimatickým změnám minulý týden připomněla náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská (Strana zelených). Podle Hřiba se plán Pirátů liší jen v tom, že ho zrealizují.

Video: Rudolf Požár, Seznam Zprávy

„Strom je taková klimatizační jednotka, která vůbec nepotřebuje elektrický proud,“ uvádí Eva Tylová kandidující do Senátu za Piráty jako nezávislá. Podle Tylové jeden hektar stromů dokáže vyvinout ročně klimatizační služby za 16 milionů korun. Zeleň také absorbuje vodu a prach v ovzduší.

Tylová tvrdí, že problém je i v chystaném Metropolitním plánu, který není vstřícný k rozšiřování městské zeleně. „Architekt Koucký (autor Metropolitního plánu - pozn. red.) veřejně přiznává, že deset procent, jak on říká džunglí, které nám dělají klimatizační služby, chce zastavět,“ stěžuje si Tylová.

Letní horka a sucho jsou problémem, který trápí zejména velká města. Vytváří se nad nimi tepelné ostrovy, jež negativně ovlivňují hlavně nemocné a seniory. Na Pražském hradě naměřil redaktor Seznamu Petr Švihel minulý týden teploty dokonce přes padesát stupňů Celsia. Podle klimatologů se takové počasí bude opakovat i v příštích letech.

Horko se do jisté míry stává politickým tématem, kterým se strany chtějí zviditelnit. „Ze všeho se může stát téma, pakliže tomu bude politická strana věnovat úsilí a když budou voliči pociťovat, že se jich problém dotýká. Je potřeba si ale uvědomit, že komunální volby se budou konat o několik měsíců později, kdy vlny veder nebudou tak intenzivní a ta vnímaná naléhavost bude nižší,“ vysvětlil předseda Institutu politického marketingu Karel Komínek.

Reklama

Související témata:

Doporučované