Hlavní obsah

Z vesnických prodejen jsou bankomaty. Češi je brali útokem

Vesnickým prodejnám COOP v pandemii vyrostly tržby o sedm procent.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Koronavirus posílil pozici venkovských prodejen COOP. Za loňský rok rostly o sedm procent a tržby přesáhly 33 miliard korun. Pokladny navíc sloužily jako bankomaty. Češi přes ně provedli přes milion a 122 tisíc výběrů.

Článek

Pandemie změnila vesnické prodejny na bankomaty. Vloni si u pokladen obchodů COOP Češi vybrali peníze prostřednictvím služby cashback hned v 1 122 318 případech. Jen pro srovnání – podle dat Sdružení pro bankovní karty v roce 2020 proběhlo v celé zemi 1 970 000 cashbackových transakcí.

„Říkáme, že naše prodejny slouží jako vesnické bankomaty. Pomocí cashbacku se lidé dostanou k hotovosti a my se jí naopak můžeme vzdát. Dnes jsme největší poskytovatel cashbacku a ta služba roste v řádu desítek procent ročně,“ říká Lukáš Němčík, šéf marketingu a developmentu COOP.

Ještě v roce 2018 proběhlo u pokladen COOP 938 tisíc transakcí. Loni se nedařilo jenom službě cashback – pandemie celkově řetězci svědčí. Síť 2400 prodejen, která je známá hlavně z menších měst a vesnic, loni vyrostla o 7 procent.

„Situace se liší region od regionu. Turistické oblasti zaznamenaly pokles, ale celkově to byl růst,“ dodává Němčík s tím, že právě v pandemii lidé více využívali obchody ve svých obcích.

COOP také v loňském roce rozjel e-shopy. „Zatím na 500 prodejnách, ale přidávají se další. Fungujeme jinak – napojujeme jednotlivé prodejny a jednotlivé lokální sklady, a v každém kraji republiky tak máme jiné zboží,“ říká Němčík s tím, že někde si zákazník vybírá ze sortimentu prodejen v dané lokalitě, jinde zase z lokálního velkoskladu.

COOP má v tuto chvíli 2400 prodejen a redukci tohoto čísla už neplánuje. I když přiznává, že jsou až nižší stovky prodejen ztrátové. „Snažíme se najít způsob, jak prodejny udržet i ve spolupráci s obcí,“ dodává Němčík.

Jednou z posledních novinek jsou výdejní boxy, které rozšiřují otevírací dobu dané prodejny a nabízejí širší sortiment. Zatím fungují v pilotním režimu.

„Výdejní boxy budou fungovat vedle prodejen, nikoliv jako jejich náhrada. Letos jich budeme mít nižší desítky. Překvapilo nás, že pokud se box spustí, lidé ho opravdu hned začnou používat,“ dodává.

Reklama

Doporučované