Hlavní obsah

Z vězení do Senátu. V minulosti odsouzená Manningová se chystá kandidovat ve státě Maryland

Byla ve vězení za vyzrazení utajovaných dokmentů. Teď chce Chelsea Manningová do SenátuVideo: AP

 

Reklama

Bývalá analytička americké vojenské zpravodajské služby Chelsea Manningová se chystá kandidovat do Senátu v americkém státě Maryland. V květnu roku 2017 opustila vězení, kde si odpykávala trest za vyzrazení utajovaných amerických dokumentů serveru WikiLeaks. 

Článek

V listopadu letošního roku se ve Spojených státech amerických uskuteční volby do Senátu. Těch se hodlá zúčastnit i Chelsea Manningová. Federální volební komise její žádost obdržela 11. ledna. Manningová se chystá kandidovat za Demokratickou stranu, kde se ve stranických primárních volbách utká se čtyřiasedmdesátiletým Benem Cardinem. Ten post senátora vykonává již více než deset let.

Kandidatura Manningové není pro mnohé překvapením. O možnosti vstoupit do politiky mluvila v srpnu minulého roku v rozhovoru s magazínem Vogue. Ve stejném rozhovoru zmínila, že svých činů, které ji přivedly do vězení, nelituje. Zveřejnění informací touto cestou byla podle ní jediná možnost, jak na činy americké armády upozornit.

Za své činy byla Manningová ještě jako vojín Bradley Manning před změnou pohlaví v roce 2013 odsouzena. Serveru WikiLeaks totiž poskytla v letech 2009 a 2010 více než 700 000 utajovaných dokumentů amerického ministerstva zahraničí a Pentagonu. Zveřejněné interní materiály naznačují porušování lidských práv a mezinárodního práva ze strany americké armády, soukromých vojenských společností, stejně jako iráckých a afghánských jednotek.

Trest Manningové zmírnil na konci svého funkčního období odcházející americký prezident Barack Obama. Uvedl, že v porovnání s jinými odsouzenými za stejné činy je trest Manningové neadekvátně dlouhý. S jeho slovy nesouhlasil současný americký prezident Donald Trump. Podle něj je Manningová „nevděčná zrádkyně, která nikdy neměla být propuštěna z vězení”.

Reklama

Související témata:

Doporučované