Hlavní obsah

Z Vítkovic bude developer, říká o svém strojírenském impériu miliardář Jan Světlík

Jaká je budoucnost Vítkovic? V realitách, říká miliardář Světlík.Video: Adam Junek

 

Reklama

Vítkovický holding bude prodávat podíly ve svých dcerách dál.

Článek

Strojírenský holding Vítkovice většinově ovládaný miliardářem Janem Světlíkem ještě před třemi lety zaměstnával na sedm tisíc lidí, jeho tržby přesahovaly patnáct miliard korun ročně a pod svými křídly měl přes třicet dceřiných společností. Mezitím řada z nich prošla insolvencí nebo změnila majitele. Skomírající holding dnes zaměstnává zhruba tisícovku lidí a budoucnost ve strojírenství pro něj nevidí ani jeho většinový vlastník.

„Určitě budeme dál prodávat. Holding má mít maximálně minoritní podíly ve svých výrobních firmách,“ říká v rozhovoru pro Seznam Jan Světlík na otázku, zda budou na prodej další součásti strojírenských Vítkovic. Majitele v minulosti změnily například Hutní montáže nebo Vítkovice Doprava. Aktuálně soud řeší reorganizaci výrobce těžkých ocelových dílů Vítkovice Heavy Machinery. V ní majoritu získala skupina zbrojaře Jaroslava Strnada a právě tento krok k ozdravení podléhá schválení insolvenčního soudce.

A co bude s vítkovickým holdingem, který vloni slavil 190 let historie jako pokračovatel továren založených Rudolfem Janem Habsbursko-Lotrinským? „Bude spravovat ty minoritní podíly, ale hlavně se má věnovat velkým projektům v developmentu na Ostravsku. Jen si pro svou realitní činnost musí znovu vybudovat zázemí u bank,“ uvedl Světlík v pořadu Byznys.

Celý rozhovor s Janem Světlíkem odvysíláme v ekonomickém magazínu z Burzovního paláce v pondělí 14. ledna v tradičním čase od 14:00 a také v repríze od 21:30.

Jak naladit celoplošnou Televizi Seznam? Jednoduchý návod najdete ZDE.

Reklama

Doporučované