Hlavní obsah

Z vybydleného domu na Cejlu v Brně je nové bydlení pro seniory

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kompletní obnovu za 125 milionů korun má za sebou pavlačový bytový dům v centru Brna v ulici Cejl. Město v těchto dnech převzalo stavbu a připravuje kolaudaci 37 bytů pro seniory.

Článek

Dům desítky let neprošel žádnou údržbou a byl prakticky vybydlený. „Z původní stavby zůstaly pouze obvodové zdi, i ty ale potřebovaly statické zajištění. Rekonstruovat nebo znovu vybudovat bylo zapotřebí vše od střechy přes elektroinstalace až po samotné pavlače,“ uvedl náměstek brněnské primátorky a radní pro bydlení Jiří Oliva (ČSSD).

Po opravě je v pavlačovém domě, kde byl vybudován i výtah, o tři byty více než původně. Kromě bytů, z nichž je devět bezbariérových, jsou v domě i čtyři nebytové prostory určené pro menší prodejny. K domu patří i travnatý dvorek ve vnitrobloku.

„Byty jsou koncipovány jako bydlení pro seniory s možností pečovatelské služby. Odpovídat tomu bude i výše nájemného, přidělovat je budeme po kolaudaci podle existujícího pořadníku. Místa v něm získali zájemci podle bodovacího systému, který zohledňuje například věk, zdravotní stav žadatele nebo jeho bytovou situaci,“ uvedl Oliva.

V současnosti město přebírá stavbu od zhotovitele a zahájí kolaudaci, která může trvat i měsíc. Na jaře, přibližně v dubnu, by se do bytů mohli stěhovat první nájemníci.

Reklama

Související témata:

Doporučované