Hlavní obsah

Z východních Čech do Turecka i na Krétu. Nový terminál přinese pardubickému letišti nové destinace

Z nového pardubického terminálu budou lidé létat do dovolenkových destinací.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Doposud pardubické letiště využívali především turisté z Ruska, kteří přes něj směřovali do Prahy.

Článek

Na mezinárodním letišti v Pardubicích začne na konci měsíce sloužit nový terminál postavený za čtvrt miliardy korun.

V pondělí bude slavnostně otevřen, ale do ostrého provozu se dostane na přelomu ledna a února. I díky moderní odbavovací hale se od letošního roku rozšíří počet destinací dostupných z východních Čech.

Doposud pardubické letiště využívali především turisté z Ruska, kteří přes něj směřovali do Prahy.

Když po zavedení protiruských sankcí a výrazném poklesu hodnoty rublu ruští turisté na cestování do České republiky před dvěma lety zanevřeli, začalo pardubické letiště hledat další aerolinky a destinace, které by mohlo obsluhovat. A to si žádalo i důstojnější zázemí, jak pro turisty, tak pro zaměstnance letiště.

Letiště, které patří zčásti Pardubickému kraji a zčásti městu Pardubice, proto začalo v polovině roku 2016 budovat novou odletovou a příletovou halu, která odpovídá moderním standardům.

A především východočeskému letišti přinese nové zájemce z řad aerolinií. „Jsem ráda, že se od této letní sezony vracíme do turecké Antalye a Héraklionu na Krétě. Novou destinaci na jaře spustí i nízkonákladový dopravce Ryanair, který nabídne pravidelné spojení do španělského Alicante,” uvedla ředitelka pardubického letiště Hana Šmejkalová.

Doposud v letní sezoně odbavovala společnost Travel Service z východu Čech letadla pouze do bulharského Burgasu a na Rhodos. Ruští charteroví dopravci do Pardubic létají z Moskvy, Petrohradu, Ufy, Kazaně, Samary a Jekatěrinburgu. Na novém terminálu začne pardubické letiště jejich klienty odbavovat na přelomu ledna a února letošního roku.

Reklama

Doporučované