Hlavní obsah

Z vyšetřování smrti Epsteina vzešla první obvinění. Dozorci podle nich falšovali záznamy

Video: Prezident USA se od Epsteina po jeho zadržení distancoval. Staré video z archivu televize NBC ale naznačuje, že byli přátelé.Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

Dva vězeňští dozorci, kteří měli službu v noci, kdy zemřel Jeffrey Epstein, byli obviněni z falšování záznamů. Podle obvinění pracovali přesčas a během noci nedodrželi pokyn, že mají vězně kontrolovat každou půlhodinu, přestože do protokolu zaznamenávali, že ano.

Článek

Obvinění proti oběma strážcům jsou první, která vyplynula z trestního vyšetřování Epsteinovy smrti. Podle prohlášení kanceláře státního zástupce pro jižní New York dozorci „po podstatnou část svých směn seděli u stolu a prohlíželi internet.“

Aby zamaskovali skutečnost, že neprovedli kontroly vězňů, podepsali podle obžaloby „falešné protokoly, že počítání vězňů provedli.“ Ale po dobu přibližně dvou hodin strážci seděli u stolu bez pohybu a zdálo se, že spali. Oba muži byli obviněni z „vytváření falešných záznamů a podvodu Spojených států“.

„Tito dozorci zfalšovali záznamy, aby vytvořili dojem, že se řídili nastavenými pravidly. Bezpečnostní rizika plynoucí z takového chování jsou ohromná," uvedl v prohlášení ředitel FBI William Sweeney.

Obvinění přicházejí více než tři měsíce poté, co byl Epstein nalezen mrtvý v Newyorské metropolitní věznici (MCC), kde si odpykával trest za sexuální delikty.

Podivuhodné okolnosti Epsteinovy smrti

Konspirační teoretici na internetu spustili lavinu spekulací, podporovanou Epsteinovými vazbami na prince Andrewa, politiky i další slavné a mocné lidi, zdali Epsteinova smrt byla či nebyla sebevraždou.

Podle webu Daily Mail Jeffrey Epstein řekl vězeňským strážím a spoluvězňům, že se ho někdo pokusil zabít již několik týdnů před smrtí. Podle amerických médií měl být od té doby pod větším dohledem kvůli obavám, že si chce vzít život.

V MCC jsou dva dozorci povinni provádět samostatné kontroly všech vězňů každých 30 minut. Pokud jsou kvůli hrozbě sebevraždy vězni pod větším dohledem, dozorci jsou povinni provést další kontrolu vězňů každých 15 minut.

Tento zvláštní režim se už ale na Epsteina v čase jeho smrti nevztahoval. Podle zdroje deníku The New York Times skončil několik týdnů před Epsteinovou smrtí, agentuře Reuters zase zdroj obeznámený s touto záležitostí sdělil, že mimořádná opatření platila ještě dva dny před ní.

Podle patologa Michaela Badena, který se rovněž zúčastnil Epsteinovy pitvy, některé důkazy naznačují, že v Epsteinově případu šlo o vraždu. Podle Badena utrpěl Epstein mimo jiné poškození hrtanu a frakturu jazylky, což je „u sebevražd oběšením extrémně neobvyklé“ a vyskytuje se spíše u „vražd uškrcením“.

Na jeho tvrzení ale ihned reagovala nynější hlavní soudní patoložka města New York Barbara Sampsonová. Jak řekla, „pevně si stojí“ za svými zjištěními, která uvedla ve zprávě o srpnové pitvě. Podle ní Epstein spáchal sebevraždu oběšením.

Styky s prominenty

Ještě než se proti Epsteinovi začala vést trestní stíhání, byl znám hlavně díky svému bohatství a konexím ve vysokých patrech společnosti. Často se scházel s bohatými a mocnými, včetně prezidenta Donalda Trumpa, bývalého prezidenta Billa Clintona a britského prince Andrewa. Trump v roce 2002 Epsteina v rozhovoru s časopisem New York označil za „báječného chlapíka“. Po jeho červencovém zadržení se od něj ale prezident distancoval.

Vazby na Epsteina měl mimo jiné i britský princ Andrew, který o svém vztahu s Epsteinem veřejně promluvil v sobotním rozhovoru s BBC. Princ se stejně jako mnoho jiných prominentů s Epsteinem přátelil a v médiích se opakovaně objevovaly snímky, na nichž je v miliardářově přítomnosti.

V minulosti se opakovaně objevily snímky, na nichž Andrew figuroval spolu s Epsteinem. Některé pocházejí dokonce z doby, kdy si Epstein již odseděl svůj první trest za sexuální zneužívání. Jedna z obětí zneužívání Virginia Giuffreová u soudu s Epsteinem uvedla, že byla donucena k sexu s Epsteinem a s dalšími vlivnými muži, včetně prince Andrewa.

„Vůbec si nepamatuji, že bych tuto ženu kdy potkal," zopakoval nyní 59letý Andrew v rozhovoru s BBC, v němž se v souvislosti se sexuálním skandálem poprvé vystavil přímým otázkám.

Andrew v minulosti v USA čelil sexuální aféře. Andrew tehdy obvinění popřel, ale kvůli přátelství s Epsteinem byl v roce 2011 nucen se vzdát postu zvláštního emisara britské vlády pro mezinárodní vztahy.

Z čeho byl Epstein obviněný?

Epstein čelil obviněním z nelegálního obchodu se sexem a kriminálního spiknutí. Podle prokurátorů v letech 2002 až 2005 ve svých rezidencích v New Yorku a na Floridě platil za sexuální služby desítkám nezletilých dívek, z nichž některým bylo údajně jen 14 let. Finančník veškerá obvinění odmítal.

Už v roce 2008 byl v rámci kontroverzní tajné dohody s obžalobou odsouzen za sexuální zneužívání na 18 měsíců. Nový proces s Epsteinem měl začít příští rok. Prokurátoři jej také obvinili z toho, že vyplácel velké finanční obnosy dvěma potenciálním svědkům.

Finančník byl zatčen poté, co v soukromém tryskáči přiletěl do Spojených států z Francie. Zadržován byl bez nároku na propuštění na kauci, a to ve věznici, která je podle BBC považována za jednu z nejstřeženějších v USA.

Reklama

Doporučované