Hlavní obsah

Za 29 minut z New Yorku do Washingtonu. Spojí města superrychlý hyperloop?

Elon Musk prý dostal ústní povolení na stavbu hyperloopuVideo: Ruptly

 

Reklama

Technologie hyperloopu projektu vizionáře Elona Muska by měla zvládnout urazit trasu mezi Washingtonem a New Yorkem za méně než půl hodiny.

Článek

Americký podnikatel a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk ve čtvrtek na svém Twitteru rozvířil nadšení, když napsal, že se na stavbě revolučního hyperloopu „ústně dohodl” s americkou vládou.

Mluvčí Bílého domu však podle médií formální dohodu nepotvrdil. „Měli jsme slibnou konverzaci,” citoval mluvčího zpravodajský portál The Guardian.

Média v čele s BBC na Muskův tweet ihned zareagovala a zmírnila nadšení šestačtyřicetiletého podnikatele. Ten v reakci na první články na Twitteru uvedl: „K formálnímu souhlasu je třeba ještě spousta práce. Jsem ale optimistický, že to půjde rychle.”

TWITTER: „Právě jsem od vlády obdržel ústní schválení pro The Boring Company ke stavbě podzemní trasy hyperloop mezi New Yorkem, Philadelphií, Baltimorem a Washingtonem. New York - Washington za 29 minut." 

Za projektem hyperloop stojí Muskova společnost The Boring Company. Pokrokový dopravní prostředek, který by mohl do budoucna způsobit revoluci v dopravě, Musk poprvé představil v roce 2013. První dohady o možné evropské dráze se objevily v loňském roce. Jedním z možných propojení je trasa mezi Bratislavou, Vídní a Budapeští.

Trasu mezi New Yorkem a Washingtonem D.C. měřící 220 mil by měl urazit za pouhých 29 minut.

Musk loni vybudoval první testovací dráhu v Kalifornii poblíž sídla své další firmy SpaceX. Hyperloopem se ale dosud žádný člověk neprojel.

Hyperloop má dosahovat závratné rychlosti, která ušetří lidem mnoho času spojeného s cestováním. Výrazně by tak mohla podpořit americkou ekonomiku. Média se ale obávají částky, kterou by bylo třeba investovat. Podle prvních odhadů by se mělo jednat o několik miliard dolarů. Nedávné prodloužení newyorského metra o pouhé dvě míle trati totiž pro porovnání stálo 4,5 miliardy dolarů.

Od koho dostal Musk „povolení”? 

Britské BBC vyjádření mluvčího Bílého domu o „slibné konverzaci” nestačilo. Pokud neformální povolení neudělil sám prezident Trump, je jedinou další možností Kancelář pro americké inovace, kterou vede Trumpův zeť Jared Kushner. Ten ale žádné jednání s Muskem nepotvrdil, stejně jako dopravní odbor pro stát New York či guvernér Pensylvánie. Jisté je ale jedno, Musk svým tweetem rozvířil kolem hyperloopu velkou debatu.

Reklama

Související témata:

Doporučované