Hlavní obsah

Belgie si za 31 milionů eur vylepšila pandury, ale nevejdou se tam vojáci

Foto: Army.cz

Belgičtí vojáci vyšší než 170 cm se nevejdou do obrněných vozidel.

Reklama

Belgie, která má podle studií sedmé nejvyšší obyvatelstvo na světě, pořídila vylepšené obrněné vozy, do nichž se však nevejdou lidé nad 170 centimetrů.

Článek

Belgická armáda modernizovala 40 bojových vozidel, nechala zesílit opancéřování, zavést klimatizaci a instalovat přenosná zařízení, ale vojáci si okamžitě začali stěžovat na příliš stísněné prostory.

Podle belgických médií jsou řidiči nových pandurů v nepohodlné pozici s „hlavou takřka mezi koleny“.

Belgický list Het Nieuwsblad uvedl, že modernizace 44 obrněných vozidel stála zemi 31 milionů eur (tedy asi 788 milionů korun).

Vozidla typu Pandur 31 jsou v provozu od roku 1996, obnova tedy byla nezbytná. Po úpravách ale řidič nesmí být vyšší než 168 centimetrů a střelci měřit více než 170 centimetrů.

Podle jednoho z představitelů armády úprava vozidel vylučuje z armády až 85 procent vojáků. Oficiálně se však armáda hájí tím, že modernizace není hotová a současný stav je pouze přechodná fáze. Modernizace vozů prý bude dokončena až v roce 2023.

Svoji zkušenost s pořízením pandurů má i Česká republika. Nákup 107 vozů za více než 14 miliard korun skončil až u soudu.

Důvod, proč belgické armádě zatím modernizovaná vozidla nevyhovují, je o to pikantnější, že Belgičané jsou podle studie z roku 2014 sedmým nejvyšším národem na světě.

Průměrná výška obyvatele Belgie je 173,59 cm, muži pak měří průměrně 181,69 cm (2. místo na světě) a ženy 165,49 cm (21. místo).

V belgické armádě aktuálně slouží necelých třicet tisíc aktivních vojáků a vojaček, dalších pět tisíc členů pak registrují aktivní zálohy. Žen je mezi belgickými ozbrojenými silami podle údajů z roku 2018 kolem 2 200.

„Zesměšnili jsme se, stydím se za svou zemi,“ komentoval situaci jeden z belgických poslanců pro stanici RTBF.

Reklama

Související témata:

Doporučované