Hlavní obsah

Za Betis váleli i tři Češi, vzpomíná jeden z nich před duelem proti Atléticu v Televizi Seznam

Podívejte se také, jak vypadá současný Betis Sevilla, který se pod trenérem Quique Setiénem dere do užší španělské špičky.Video: David Janeczek, Profimedia.cz, DIGI Sport

 

Reklama

Na začátku devadesátých let minulého století se v Betisu Sevilla sešli tři čeští fotbalisté pod vedením slovenského trenéra Jozefa Jarabinského. Jedním z nich byl i Alois Grussmann, dnešní manažer fotbalové Opavy.

Článek

Sametové revoluce z roku 1989 v tehdejším Československu využily po celé Evropě také fotbalové kluby. Nebylo divu, týmy z vyspělejších zemí měly možnost sáhnout po zcela novém zboží v podobě českých a slovenských fotbalistů. Uvolněných poměrů využili v roce 1990 také v Betisu Sevilla.

Klub z jižního Španělska v roce 1990 přivedl tehdy pětadvacetiletého Michala Bílka z pražské Sparty. Pozdějšího trenéra české reprezentace o rok později v Betisu doplnili slovenský trenér Jozef Jarabinský a útočník Roman Kukleta se záložníkem Aloisem Grussmannem.

Alois Grussmann popisuje, jak vznikla česká „mafie“ na jihu Pyrenejského poloostrova.Video: David Janeczek, Profimedia.cz

„Na Sevillu vzpomínám jen v dobrém, byť jsem tam byl v době, kdy jsme hráli druhou ligu. Na druhou stranu jsme hráli o postup, ale bohužel v baráži proti La Coruni jsme neuspěli,“ vzpomíná Grussmann na sezonu 1991/92.

Přestože současný manažer fotbalové Opavy odehrál v Betisu jedinou sezonu, tak na něj nezapomněli. „Byl jsem v Seville v roce 2013, kdy s nimi hrál Jablonec v play off o Evropskou ligu. Tehdy trénoval Betis Pepe Mel, se kterým jsem hrál, tak mě pozval a překvapilo mě, jak hezky mě tam přivítali.“

„Michal byl ve Španělsku jako první a s Betisem vlastně sestoupil, takže si zahrál i nejvyšší soutěž. Mě s Romanem Kukletou si potom do Betisu přivedl nový trenér pan Jarabinský z české ligy. Důvěřoval nám,“ pokračuje Grussmann, který si zahrál i v šesti duelech za československou reprezentaci.

Přímý přenos Betis Sevilla – Atlético Madrid

Vysíláme v neděli 3. února od 16 hodin. Studiem vás provede Jindřich Šídlo spolu s expertem Luďkem Mádlem a hostem Petrem Koubou. Komentátorem přímého přenosu bude Ondřej Lípa. Sledujte na Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované