Hlavní obsah

Za Boko Haram vraždí převážně ženy a dívky, před útokem je teroristé zdrogují

Boko Haram využívá ženy nejvíce ze všech teroristických organizací (Video: AP/Reuters). Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Ve více než 200 případech za posledních šest let za Boko Haram útočily ženy či dívky. Takové jsou závěry studie centra pro boj proti terorismu americké vojenské akademie West Point.

Článek

Nigerijská teroristická skupina Boko Haram podnikla od roku 2011 přes 400 bombových útoků a do více než poloviny z nich vyslala ženy či dívky. Boko Haram tak využívá nejvíce osob ženského pohlaví ze všech teroristických hnutí v historii.

Aktivity nigerijských radikálů porovnávali autoři studie například s Tamilskými tygry, separatistickou organizací na Srí Lance, která během deseti let kolem přelomu tisíciletí angažovala při sebevražedných atentátech 44 žen. Jen letos poslala Boko Haram na smrt přes 80 žen. Některé dívky, kterým se podařilo vymanit se ze spárů teroristů, tvrdí, že islamisté ženy k sebevražedným útokům nutí s pomocí drog. V poslední době se zaměřují hlavně na civilní terče, jako jsou tržiště, mešity nebo uprchlické tábory.

Celkově podle badatelů West Pointu při sebevražedných útocích v rámci povstání islámských radikálů na severovýchodě Nigérie zahynulo na 2000 lidí. „Sebevražedné bombové útoky budou pravděpodobně nadále významnou částí taktiky Boko Haram,“ uvádí závěry studie. Autoři to odůvodňují „flexibilitou“ a „cenovou dostupností“ této taktiky.

Boko Haram podle nich posílá k útokům ženy nebo také děti, aby přilákala větší pozornost médií a „živila strach“ ve společnosti. Očekávají proto další stupňování těchto extrémních praktik s úmyslem „rozvracet společenské normy a co nejvíce šokovat“.

Reklama

Doporučované