Hlavní obsah

Za bombový útok na sikhskou modlitebnu dostali zradikalizovaní mladíci šest a sedm let vězení. V době činu jim bylo 16

Za bombový útok na sikhskou modlitebnu dostali zradikalizovaní mladíci šestileté a sedmileté vězení.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Teprve sedmnáctiletí mladíci odešli od soudu v německém Essenu s šestiletými tresty. Loni zaútočili na sikhskou modlitebnu.

Článek

Německý soud za loňský bombový útok na sikhskou modlitebnu v Essenu uložil trojici sedmnáctiletých mladíků tresty vězení v délce šesti a sedmi let. Essenská policie tehdy čin označila za terorismus.

Trojici mladíků bylo v době činu 16 let. Dvěma z nich soud uložil sedm, respektive šest let a devět měsíců za to, že loni v dubnu před vstupem do modlitebny odpálili bombu, kterou sami vyrobili. Jejich čin soud označil za pokus o vraždu a za těžké ublížení na zdraví. Oba vypověděli, že nechtěli nikoho zabít, jen vystrašit. Třetí odsouzený dostal šestiletý trest za podíl na plánování a přípravách útoku.

Soud jako motiv činu označil nenávist vůči jinému náboženskému vyznání s tím, že odsouzená trojice udržovala velmi intenzivní kontakty s radikální salafistickou větví islámu. Radikalizace mladíků podle soudu trvala měsíce a roky, jejich spojení s teroristickou organizací Islámský stát nebylo prokázáno.

V essenské sikhské modlitebně se krátce před explozí konala svatba se dvěma sty hosty, při výbuchu byli zraněni tři lidé včetně duchovního. Výbuch způsobil škodu ve výši 135 000 eur, v přepočtu přes 3,5 milionu korun.

Sikhismus, který se vyznačuje mírumilovným vztahem k ostatním náboženstvím, má v Německu poměrně málo přívrženců. V celé zemi je jich odhadem do patnácti tisíc.

Reklama

Doporučované